Абу Даби ще строи писта за Формула 1 край София

Общи 31 август 2010 | Speed-Press.com A- A+ 1416 посещения | без коментари

Министърът на икономиката, енергетикатa и туризма Трайчо Трайков и шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки обсъдиха в понеделник възможността за построяване на писта за Формула 1 в околностите на София. Това се очаква да е само един от бъдещите съвместни проекти между двете държави. Проектът беше обсъден и с министър-председателя Бойко Борисов. На срещата присъстваха още президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов и председателят на Организационния комитет за изграждане на трасето Румен Петков. Това на практика означава, че проектът за построяване на писта с участието на Катар, за който по-рано писа F1 Racing, пропада.
Към този момент процедурата по апортиране на земя в района на летището в Божурище край София е на ниво принципно съгласие.
Строежът на писта за Ф1 ще излезе най-малко 200 млн. долара на компанията, ще инвестира, като в тези пари не влизат реконструкциите на пътищата в района. Също така България трябва да гарантира посещаемост от поне 100 000 души за всяко състезание, но предвид интереса на родната публика към наскоро провелия се кръг от Световния рали шампионат, това няма да е проблем. Освен това самото построяване на писта не гарантира автоматично място в календара на Формула 1, а то зависи от много фактори, като домакинството на Турция.
Шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки е и президент на държавната компания ЕАBG (Emirates Associate Business Group). Построяването на най-модерната писта за Ф1 в света Яс Марина в Абу Даби струва над 1 200 000 евро, а целият проект възлиза на над 40 милиарда евро.

 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте