Английска автокласика Made in China ?

Общи 24 юли 2007 | Auto-Press.net A- A+ 1507 посещения | без коментари

Слухове за възраждането на прочутата английска марка Healey се появиха в началото на миналата година, когато семейната" островна марка Healey Automobile Consultants отстъпи за два милиона долара имената Healey и Austin Healey на американската инженерингова фирма HFI Automotive. Тогава беше обявено че ще се пуснат нови модели и дори стартира набирането на купувачи за 203 бъдещи купета Healey.

Възраждането на марката, обаче, явно няма да е амeриканско, а китайско дело, след като HFI подписа договор за съвместна разработка на нови спортни модел с небезизвесната китайска корпорация NAC. Същата която купи на корен през 2005-а друга английска историческа марка - MG. Китайците вече възстановиха производството на модела й MG TF в английския си завод в Лонгбридж. Новите автомобили Healey ще стартират навярно от модела 3000, направен от професор Криш Башкар /проектът Темпест/ малко преди компанията да бъде превзета от NAG.

Марката Healey е основана от британеца Доналд Хейли в 1946-а година, а в 1956-а самият Хейли зад волана на автомобил собствено производство поставя в пустинята Бонвил в Щатите рекорд за максимална скорост от 325 км/ч. Златни години за спортните автомобили Healey са 50-е и 60-е на миналия век, а в 1976-а производството на фирмата е прекратено.

 
Ключови думи:   austin healey, automobile, comple, MG TF, mozilla, nac
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте