В Porsche дават назад с електромобилите

Общи 30 май 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3130 посещения | без коментари

Показаният в Берлин на екоралито Michelin Challenge Bibendum автомобил на Porsche е може би най-бавният досега на известната спортна марка. Но и най-чистият. С него Porsche, като уважаващ себе си автопроизводител, се нарежда във фалангата на активно работещите върху развитието на екоколите марки, макар и това да не отговаря напълно на имиджа на спортните му модели.

В Берлин бяха демонстрирани два електрородстъра Porsche Boxster E. Първият с класическото задвижване на задните колела е снабден с електромотор 90 кВт (121 к.с., 270 Нм), позволяващ на колата да развие смешните за марката 150 км/ч и да се ускори от място до 100 км/ч за 9,8 сек. Показатели, които, ако не бяха за електромомобил, щяха да са срам за Porsche. На фона на постиженията на конкуренцията не впечатлява и автономният пробег от 170 километра, както и времето от девет часа за зареждане от битовата елмрежа. Блокът акумулатори тежи 341 кг и е разположен зад седалките, там където при нормалното Porsche Boxster са резервоарът и предавателната кутия.

Но немците явно са разбрали, че не бива да показват само този, посредствен за нивото на електромобилите днес автомобил и изкараха още един вариант със задвижване на четирите колела. Той вече има два електромотора с обща мощност 180 кВт (241 к.с.. 500 Нм) и независимо от нарасналото до 1600 кг тегло, доста по-прилични динамични характеристики за едно порше. Ускоряването от място до 100 км/ч при този вариант е вече за 5,5 сек, а максималната скорост е ограничена до 200 км/ч.

Показаните в Берлин електрородстъри засега са експериментални образци и няма да влязат в серийно производство. Задачата им е да се покаже на света, че Porsche не изостава от хода на техническия прогрес и се грижи за околната среда, подготвяйки появата на зелени" варианти на спортните си коли. Защото днес именно производителите на спортни коли са сред най-нападаните от еколозите, заради високият разход на гориво и ниво на отделяни вредности в атмосферата. С пускането на зелени" клонинги щутгардци ще могат вече да парират обвиненията.

Няма съмнение, че след съответната доработка и усъвършенствания, в скоро време и серийни електромобили на Porsche ще се появят по европейските пътища. Дали това ще бъдат подобрени версии на показаният електро Porsche Boxster, или някакви други модели ще видим с течение на времето.



 
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте