Когато 4=6 и 2.0=3.0

Общи 09 март 2011 | Auto-Press.net A- A+ 4509 посещения | без коментари

Ако трябва да посочим един производител, който работи реално и може да се похвали с реални и разумни резултати във всяка една от основните области на модерното автомобилостроене, то това е BMW. Баварците ни радват с отлична продукция от край време, но през последните няколко години дадоха на света инженерни и дизайн решения, които се доказаха, като изключително успешни за рекордно кратък срок.

Докато по-голямата част от директните конкуренти на BMW се лутат в търсене на нова/подобрена визия, баварците се възползват максимално от основата, която положи провокативният Крис Бенгъл, успяха да запазят изключително високо качество на изработката, представят нови модели, и не последно място, инвестират и берат плодовете на изключителната си развойна дейност.

Най- новото доказателство за добре свършената работа на баварците се нарича BMW X1 xDrive 28i. Това е първият модел на компанията, който е оборудван с изцяло нов четирицилиндров бензинов задвижващ агрегат с технологията BMW TwinPower Turbo.

Видео

От BMW коментират, че този двулитров двигател ще стане достояние и на други модели в портфолиото на марката, но за момента е приоритет само на компактния всъдеход. Факт е, че той се вписва идеално в цялостното излъчване на Х1, като придава интересна екзотика на изживяването "пълна газ за волана.

Сравнително скромен като работен обем, на фона на шестцилиндровия мотор, който замества, новата "двойка идва с максимална мощност от 180 кВт или 245 конски сили при 5000/мин и максимален въртящ момент от 350 Нм още при 1250/мин. В сравнение със сходния като мощност шестцилиндров агрегат, новият е по-компактен и лек благодарение на изцяло алуминиевият цилиндров блок и заимстваната от моторните спортове Bedplate-конструкция. Това оказва непосредствен ефект върху ефективността, а благодарение на намаленото тегло върху предната ос – и на пъргавината на BMW X1 xDrive28i.

А X1 xDrive28i си е пъргав. Спор няма. От 0 до 100 км/ч за 6.1 секунди (6.5 с автоматична предавателна кутия), 240 км/ч максимална скорост. А какво ли изживяване ще предложи първата серия с този мотор...

Признавам си, че наблюденията ми върху разхода на гориво по време на теста бяха спорадични- пътят и колата си искаха своето, но спомените ми са за показател от около 9 литра и нещо на 100. Лош шофьор... лош, лош.

От BMW ни върнаха в реалността, като споделиха, че средният разход на гориво на новото X1 xDrive28i е 7.9 литра на 100 км, което е с 16% по-малко в сравнение с този на предходния мотор. За загрижените за природата, емисиите на СО2 на новата модификация на компактния всъдеход са 183 г/км. В комбинация с най-интелигентната система за задвижване на четирите колела- xDrive, могат да работят шестстепенна механична или осемстепенна роботизирана предавателна кутия.

Освен с чисто нов задвижващ агрегат, BMW X1 може да се похвали и с нова, по-спортна "премяна, под формата на М спортен пакет.

Дизайнерите и инженерите са разработили цялостно решение, което придава допълнителна "агресия към излъчването на автомобила. Акценти са новият аеродинамичен пакет, новите седемнадесет- и осемнадесетцолови джанти, подобреното окачване и не на последно място стилистичните промени в интериора- спортни седалки с тапицерия от комбинация на текстил и Alcantara, М кожения волан с мултифункционални бутони, М опората за крака на водача, алуминиеви апликации и други.

@lseliktar

 
Ключови думи:   bb, bmw, bmw x1, xdrive
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте