Митко Илиев с участие в GT3 и ERC

Общи 12 декември 2007 | Auto-Press.net A- A+ 1099 посещения | без коментари

Крайно интересна се очаква да бъде следващата година за Димитър Илиев. След като през 2006-та година Митко зае третото място в Европейският рали шампионат (ERC), а през тази година стана вторият българин спечелил рали България през 38 годишната му история (VI-ти кръг от ERC), целите които Илиев си поставя за следващия сезон не са никак ниски. На проведената днес пресконференция пилотът успя да предизвика огромен интерес сред присъстващите медии, след като обяви плановете си за догодина. Димитър ще вземе участие в два от най-силните и атрактивни шампионати в света – шампионатите на FIA – GT3 European Championship и ERC (Европейски рали шампионат).

Европейският шампионат FIA GT3 е основан през декември 2005г. Част е от интернационалния FIA GT Championship, oт където са взаймствани и правилата на надпреварата. FIA GT3 European Championship не е шампионат на производителите, като заводски отбори не могат да участват в него. В първенството участват частни отбори, които сами подготвят болидите си. Съотборник на Илиев в шампионата ще бъде Пламен Кралев. Двамата ще карат за швейцарския отбор Kessel Racing с Ferrari F430. През тази година в GT3 участваха общо 17 тима с 13 различни автомобила. Всеки отбор участва с три автомобила, като всеки един от тях има по двама пилоти.

Календарът на шампионата за Сезон 2008 включва стартове във Великобритания – Силвърстоун, Италия – Монца, Германия – Ошерслебен, Чехия – Бърно, Франция – Ногаро и Обединените Арабски Емирства – Дубай.

Участието на Димитър Илиев в шампионата на FIA - GT3, в никакъв случай не означава, че Митко слага край на супер успешната си рали кариера. Дори напротив. Паралелно с GT3, Илиев ще вземе участие и в стартовете от Европейкия рали шампионат (ERC), но ако има съвпадения в датите ще кара пистовите състезания. Заедно с навигаторът си Янаки Янакиев и целият отбор на Боила Аутомотор Спорт, Илиев отново ще участва в битката за титлата на Стария континент. За съжаление напрегната програма на пилота няма да му позволи да вземе участие в ралитата, включени в шампионата на България.


Календар FIA GT3 European Championship 2008
Кръг Дата Държава Писта
1,2 20.04.08 Великобритания Силвърстоун
3,4 18.05.08 Италия Монца
5,6 06.07.08 Германия Ошерслебен
7,8 14.09.08 Чехия Бърно
9,10 28.09.08 Франция Ногаро
11,12 15.11.08 ОАЕ Дубай

Ferrari F430 GT3
Шаси- Алуминиев монокок, карбоново-керамична спирачна система, преден прозорец LEXAN.
Тегло 1220 кг.
Двигател- Тип Ferrari F136E, V8 под ъгъл 90 градуса. Работен обем 4308 куб. см. Газоразпределение 4 клапана на цилиндър, 4 разпределителни вала.
Запалване електроника Bosch.
Трансмисия 6-степенна скоростна кутия тип F1.
Размери
Дължина 4550 мм
Широчина 1990 мм
Следа отпред 1695 мм
Следа отзад 1628 мм

 
Ключови думи:   erc, ferrari, Ferrari F430, fia gt3
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте