На този ден - Швейцария отваря първата си банка за посетители с коли +видео

Общи 07 юни 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3100 посещения | без коментари

На 7 юни 1962-а банката Credit Suisse, тогава известна като Schweizerische Kreditanstalt (SKA), отваря първия клон за клиенти с автомобили /drive-through bank/ в центъра на Цюрих на улица Свети Петър 17 в близост да площада на парадите.

Тази форма на обслужване, подобно на доста от другите в автомобилното ежедневие - драйв-ин ресторантите, драйв-ин кината, идва отвъд океана, където първата подобна форма на банкиране е дело на банката Hillcrest State Bank - в Далас, Тексас от 1938-а, а други твърдят, че първата е на чикагската Exchange National Bank през 1946-а.

Ето и как някои разбират тази специфична форма на банкиране:



Европейският вариант на SKA в Цюрих е предлагал осем стъклени павилиона, седем от които за автомобили с десен волан и един за такива с ляв. В деня на откриването вестникът Neue Zurcher Zeitung дава указания на стриктните швейцарци как става процесът: "на входа на банката влизащият автомобил задейства датчик на пода, който активира светлинна пътека, водеща шофьора към най-близкото свободно гише".

В началото инициативата е топло посрещната от шофьорите и пресата, и през първата година на работа банката е записала над 20 000 клиента. През 70-е години, обаче, нарастването на броя на автомобилите в града създава задръствания в центъра на Цюрих и все по-малко шофьори прибягват до услугата с колите си. След няколко години без печалба услугата е закрита през 1983-а.

В Щатите, обаче, драйв-ин банкирането никога не е губило популярност и почти всички големи банки предлагат услугата с банков служител или с 24-часов автомат /ATM/. Драйв-ин банкирането днес завоюва нови територии - Citibank oтваря първата в Китай ATM на централния площад в Пекин през август 2007-а.

 
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте