Пътища генерират енергия - Технология, базирана на пиезокристали

Общи 14 декември 2008 | RS-Auto.bg A- A+ 2081 посещения | без коментари

Група израелски инженери създадоха система, която позволява на определени типове пътища да генерират електричество само от това, че по тях се движат моторни превозни средства. Израелските инженери, които стоят зад проекта, твърдят, че 1-километрова отсечка от прав път с генериращ мощност асфалт може да генерира 40 kW – достатъчно мощност за задвижването на осем малки коли.

Системата работи чрез поставяна на малки пиезоелектрически кристали в пътя. Когато автомобилите се движат върху кристалите, те биват притиснати и по този начин генерират малък електрически заряд. Новите електрически пътища ще бъдат тествани следващия месец, когато инженерите в Израел преминат по въпросна асфалтова отсечка, в която са поставени и миниатюрните пиезоелектрически кристали.

Според Екологичната транспортна асоциация (ЕТА), ако системата бъде инсталирана във всяка част от британската магистрала, тя ще генерира достатъчно енергия за захранването на 34 500 малки коли. Директорът на ЕТА, Андрю Дейвис, предвижда, че с масовото внедряване на електрически коли в близко бъдеще „може да има пътища, които сами да осигуряват реално гориво – по този начин определени автомобили може да бъдат изцяло захранвани от пътищата, по които се движат”.

Системата се различава от едни други генериращи електричество пътища, за които също е ставало дума. Те са развити от местната управа в Калифорния. Системата ползва кинетичната енергия от камиони, движещи се по пътища, които натискат резервоари с хидравлична течност, поставени в под самата настилка на пътищата. Това създава един ефект на помпене, който може да захранва генератор и по този начин да произвежда електричество.

И докато израелският проект все още е във фаза на тестване, то хидравличната система на калифорнийците се очаква да бъде ползвана от компанията SSA, базирана в Оукланд, за генерирането на 5 % от необходимата енергия.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте