Стартира автомобилно производство в България

Общи 10 юни 2011 | Speed-Press.com A- A+ 7510 посещения | без коментари

Години наред си спомняме с носталгия за времето, когато в България се сглобяваха автомобили. Къде успешно, къде не, но се случваше. Ето, че това отново е в процес на реализация.
На базата на сключения през 2009 г. между „Литекс Моторс" и Great Wall Motors договор, ловешката компания стартира изграждане на завод за производство на автомобили. Скоро в него трябва да започне асемблирането на поточната линия, от която през есента трябва да слезе първия автомобил Great Wall, сглобен край с. Баховица.
Марката, която дебютира на българския пазар с пет модела, бе представена от г-н Илия Терзиев, изпълнителен директор на „Литекс Моторс".
Официални гости на събитието бяха посланикът на КНР Негово превъзходителство Гуо Йеджоу, изпълнителният директор на Great Wall Motors г-жа Ван Фън Ин и министърът на транспорта Ивайло Московски.
Заводът ще започне дейността си със сглобяването на малкия градски автомобил Voleex, високопроходимия Hover и пикапа с единична и двойна кабина Steed. Капацитетът на завода ще бъде 50 000 автомобила с тенденции за 70 000.
Фабриката е разположена върху площ от 500 декара и в нея ще работят поне 2000 човека, а това значи, че Ловеч може да стане един прекрасен за живеене град.
Миналата година китайският пазар надхвърли 18 млн. превозни средства. За сравнение, в Европа през миналата година са се реализирали близо 13,7 млн. превозни средства, а в САЩ - около 11,6 млн. Догодина, когато влезе в експлоатация и петият завод на марката, тя ще произвежда по 2 млн. автомобила, което ще я нареди на 12-о място сред световните автомобилостроители. Това е амбициозна програма, за чието реализиране ще е необходимо и добро представяне на Стария континент. Компанията е единственият китайски производител на автомобили, който понастоящем продава на европейския пазар, и има съответното типово одобрение на продуктите си съобразно изискванията на Европейската общност. Great Wall разполага с единствената частна лаборатория за краш тестове в Народната република и в момента разработва съвместно с Bosch дванадесет двигателя, отговарящи на стандарта Euro 6.

 
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте