Стартира инициативата „Do the right mix – Придвижвай се разумно“

Общи 10 септември 2013 | Speed-Press.com A- A+ 7700 посещения | без коментари

Международната инициатива „Do the right mix – Придвижвай се разумно“ е тригодишна кампания на Европейската комисия за устойчива градска мобилност, която стартира още през 2012 година. Ръководи се от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на ЕК и се финансира от „Интелигентна енергия за Европа“, помощна програма на ЕС за нетехнологични активности в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Има за цел да насърчи страните - членки на ЕС, да бъдат по-активни в тази сфера, а шест от държавите, сред които и България, получават самостоятелни информационни кампании.
Днес, на 10 септември, министър Искра Михайлова обяви началото на кампанията, която ще продължи две години. Координира се от Министерството на околната среда и водите и цели намирането на баланс при избора на средство за придвижване от хората – акцентира се върху движението с велосипед или пеша, както и използването на градски транспорт или автомобил. Основно послание е, че правилната комбинация от различните видове превоз би довела до подобряването на здравния статус, намаляването на разходите за транспорт и не на последно място - допринасянето за по-чиста и екологична околна среда.
У нас акцентът се поставя върху активности, които провокират и образоват към информиран избор и съчетание на средствата за превоз. Кампанията вече има и сайт (www.dothemix.bg), където можете да се информирате за предстоящи инициативи на тази тема, организирани в страната, както и статии, отразяващи влиянието, което оказва изборът ни върху чистотата на въздуха в града, физическата ни форма и портфейла ни.
Първата инициатива ще се проведе в София от 11-и до 20-и септември под мотото „20-те градски точки“. В нея могат да вземат участие всички жители на столицата, като обиколят набелязаните градски точки и съберат печати от тях. Ще има и награди, а печелившите от томболата ще бъдат обявени на 28 септември, неделя, в Южния парк, София, както и в сайта на кампанията.

 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте