Ще правят китайски електрически автобуси край Перник

Общи 13 декември 2012 | Speed-Press.com A- A+ 6320 посещения | без коментари

Смесено дружество на китайската BYD и българската "Булминерал" планира да произвежда електромобили у нас. След два месеца ще бъде готов за пускане първият електрически автобус с надпис "Made in Bulgaria" в Брезник. Следващата стъпка е още по-амбициозна: изграждане на цял технологичен парк. Макар и не в Брезник, но пак в България.
Стойността на целия китайски проект е 135 млн. евро. Всъщност инвеститорът "Авто груп моторс" е смесено дружество, в което по 50% държат базираният в Шънджън световен лидер в производството на батерии Build Your Dreams (BYD, където акционер с 10% е и Уорън Бъфет) и варненската "Булминерал". Самият учредителен договор беше подписан във вторник вечерта, а регистрацията на дружеството все още предстои. Част от парите вече са вложени в новата сграда, която българският партньор е построил през последната една година. Това включва два цеха и административна сграда, доставено е и механичното оборудване за единия от цеховете. "Инвестицията в Брезник вече е за над 30 млн. лв.", каза Александър Усачов от "Булминерал", който е и член на надзорния съвет на новото дружество.
В момента усилията са фокусирани върху завода в Брезник. Европейската сертификация вече е направена от подразделението BYD Europe на китайската компания, което се намира в Холандия. Масово производство може да започне едва след приключването на тази процедура.
Предвижда се заводът да има капацитет за производство на 40 до 60 автобуса месечно. Работниците ще бъдат основно местни хора, като засега не е ясно колко ще са, а за инженерен състав ще се разчита на кадри от София. Ръководството на "Авто груп моторс" обмисля още възможността, след като заводът заработи на 100%, акциите на дружеството да бъдат качени за търговия на Българската фондова борса.

 
Ключови думи:   bulgaria, byd, dreams
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте