Ford пробва материали от гъби!

Общи 12 април 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2550 посещения | без коментари

Компанията Ecovative Design в сътрудничество с Ford разработва напълно разлагаем материал на основата на гъби за производството на брони, странични врати и приборни панели. Секретът на новия матириал е в мицела – вегетативното тяло на гъбата, което се оказва, че притежава прекрасни свързващи свойства. Например той може здраво да слепи селскостопански продукти като царевични овесени трици. Технолозите смесват мицела с триците, придават на сместа необходимата форма и я държат на тъмно пет дни. Този срок е достатъчен за гъбата да преработи "храната" и здраво да свърже сместа в хомогенна маса. След това, за да станат нещата здрави, заготовката се изпича в пещ. На изхода се получава пожаро и влагоустойчив материал, напомнящ твърд пенопласт, способен, обаче, да се разложи в почвата за около месец.

Именно това качество дава възможност на изобретението на американски ентусиасти от компанията Ecovative Design да "дръпне" в бъдеще сериозно парче от "баницата" на тапицерските и опаковъчни материали, където в момента властват пенополистиролът и пенопластът. Новият материал вече беше премиран на Световния икономически форум, а компанията-създател попадна в престижния списък на пионерите на технологията 2011, заедно с грандовете Google и Twitter.

Перспективният материал много бързо е забелязан от Дебора Милевски (Deborah Mielewski), ръководител на групата за изучаване на пластмасите на компанията Ford. Концернът вече има практика в широкото прилагане на екологични поролони на основата на соя, които се използват в седалките. В момента крупният автопроизводител търси замяна на пенопласта на нефтена основа, от който във всеки нов неин автомобил има около 14 кг.

Гъбената основа не е далеч най-странният субстрат, над който работи екипът на на Дебора. Съвсем сериозно се изучават възможностите за използване на материали от обгорени пилешки пера и пшенична слама.

Компанията Ecovative Design е създадена в 2007.а г. от двама випускници на Rensselaer Polytechnic Institute (Трой, щата Ню-Йорк) - Ебен Байер и Гевин Макълнтайр. Историята с гъбите започва за тях от лабораторно упражнение по създаване на натурално лепило, което ги навежда на мисълта за възможното използване на уникалните свойства на гъбите.

 
Ключови думи:   ecovative design, ford, game, perfect time, victory
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте