General Motors - Дик Чейни: Буш само отлагаше банкрута

Общи 06 юни 2009 | RS-Auto.bg A- A+ 1114 посещения | без коментари

В началото на седмица General Motors официално съобщиха, че според силата на Глава 11 за банкрута те ще обявят фалит. Истината е обаче, че рецесията при проблематичния автомобилен производител е била очаквана още преди няколко години и реално компанията е оцеляла благодарение на различни финансови инжекции от страна на правителството. Според най-новите изказвания от страна на бившия вице-президент Дик Чейни, администрацията на Буш е била наясно с проблемите на GM и е знаела, че автомобилният производител ще трябва да обяви банкрут, но е успял посредством серия механизми да отложи този факт, докато дойде на власт новата администрация.

По време на интервю за Fox News миналия вторник Чейни разкри, че по време на своето президентството Джордж Буш младши не е искал да бъде този, който „е извадил щепсела” на GM.

„Смятах, че все пак правилният изход би бил обявяването на банкрут” – каза Чейни, имайки предвид ГМ. „Компанията трябваше да премине през наистина драматично преструктуриране, за да има шанс да оцелее. Затова и компанията трябваше да предоговори своите договори със служителите и така нататък. И в тази връзка президентът реши, че няма да бъде този, който ще спре кранчето на концерна, точно преди да напусне Белия дом.”

Чейни каза, че вместо да работи здраво с GM администрацията на Буш „е направила пакет, който е стегнал GM, докато новата администрация има възможността да поеме това бреме”. Това включва вече толкова обговорения заем от 17.4 милиарда долара, който е бил одобрен именно от администрацията на Буш. Всички мерки в общи линии са били взети така, че банкрутът да се стовари на администрацията на Барак Обама, като се дават доста малко време за реална реакция на неизбежния банкрут.

GM се очаква да излязат от състоянието на банкрут след около 60 до 90 дни и да се отдели като Новия GM, 60.8 % от който ще принадлежат на американското правителство. Преструктурираната компания ще отговаря само за общ консолидиран заем от 17 милиарда долара за разлика от 172-та милиарда долара, който тежаха на стария GM.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте