Hellenic Petroleum отчита нетна печалба от 119 млн. евро за първото тримесечие на 2011

Общи 27 май 2011 | Auto-Press.net A- A+ 6400 посещения | без коментари

Компаниите от Групата извън Гърция, сред които и ЕКО България, запазват нивото на продажбите си, въпреки трудната пазарна среда и отбелязват 7 млн. евро EBITDA

Водещата енергийна група в Югоизточна Европа Hellenic Petroleum отбеляза консолидирана преобразувана печалба преди данъци, финансови разходи и амортизационни отчисления (Adjusted EBITDA) в размер на 72 милиона евро за първото тримесечие на 2011 г. Преобразуваната нетна печалба за 2011 г. се увеличава с 5 % спрямо същото тримесечие на 2010 г. до 45 милиона евро. Показателят е благоприятстван от увеличения принос на компанията DEPA към резултатите на Групата, както и от позитивния ефект от преоценката на деномираните в щатски долари заеми, водещи до печалба от курсови разлики в размер на 27 милиона евро.

Нетната печалба за първите три месеца на годината възлиза на 119 милиона евро, силно повлияна от 93 млн. евро (спрямо 27 млн. евро за първото тримесечие на 2010 г.) положителни разлики от преоценка на стокови запаси в резултат на повишените цени на суровия нефт.

Представянето през първото тримесечие бе резултат от усложнените условия в рафиниращата индустрия, както и от продължаващата криза на вътрешния пазар в Гърция. Пазарните условия в повечето страни, в които Групата оперира, бяха предизвикателни за международните продажби. Работейки в трудна среда, подразделенията на Групата извън Гърция, включително и България, задържаха нивата на продажбите си и преобразуваната печалба преди данъци, финансови разходи и амортизационни отчисления EBITDA възлиза на 7 милиона евро (спрямо 8 милиона за същото тримесечие на предходната година).

Надграждането на рафинерията в Солун беше приключено и тя вече е готова за пускане в действие. Значителен прогрес отбеляза проектът за развитие на рафинерията Елефсина, който е реализиран на 84%. На тези два проекта се дължат основната част от капиталовите инвестиции от 91 млн. евро през първите 3 месеца на 2011 г.

"Усложнените международния условия за рафиниране, комбинирани с предизвикателствата на пазара в Гърция, се отразиха на нашите резултати. В тези трудни условия сме фокусирали усилията си върху продължаващо намаляване на разходите, както и върху ефективно управление на риска и на паричните потоци с цел поддържане на стабилни отчети за финансовото състояние. Продължаващата политическа нестабилност в Близкия Изток и Северна Африка, високите цени на суровия нефт и проблемите на гръцката икономика се комбинират за създаването на предизвикателна оперативна среда, която се отразява на работата ни. При тези условия нашият основен приоритет остава значителното подобрение на нашата конкурентност чрез развитие на активите ни в областта на рафинирането, оптимизиране на структурата на разходите ни и използване на предимствата ни в качеството на продукти и услуги, възможности за снабдяване и търговия, географско покритие и интегрирани маркетингови операции. Проектът по надграждане на рафинерията в Солун вече е приключен, докато издигането на новите съоръжения в рафинерията Елефсина напредва значително. Този проект е най-значимата инвестиция в развитие на Групата през последните години и най-голямата производствена инвестиция в Гърция, която скоро ще доведе до позитивна трансформация в нашата група, коментира Джон Костопулос, главен изпълнителен директор на Групата.


ПОДРОБНИ ДАННИ за финансовите резултати на Hellenic Petroleum за първото тримесечие на 2011 г.:

Усложнената пазарна среда се отрази на резултатите на Групата
Основните показатели за първото тримесечие на 2011 г. са:
Преобразувана EBITDA 1Q11: € 72m (1Q10: €124m)

EBITDA 1Q11: €165m (1Q10: €150m)

Преобразувана нетна печалба 1Q11: € 45m (1Q10: € 43m)

Нетна печалба 1Q11: €119m (1Q10: € 43m)

Преобразувана доходност на акция 1Q11: € 0.15 (1Q10: € 0.14)

Доходност на акция 1Q11: € 0.39 (1Q10: € 0.14)

Резултати на Групата
Представянето през първото тримесечие беше резултат от усложнените условия в рафиниращата индустрия, както и от продължаващата криза на вътрешния пазар в Гърция, която значително се отрази на дейностите на вътрешния пазар. В резултат на това, намалените маржове и обеми на продажби доведоха до консолидирана преобразувана печалба преди данъци, финансови разходи и амортизационни отчисления (Adjusted EBITDA) от 72 милиона евро, (-42% спрямо първото тримесечие на 2010 г.), въпреки подобреното представяне в сферата на нефтопродуктите, дейностите по трансформация и засиления контрол върху раходите. Преобразуваната нетна печалба в размер на 45 милиона евро (+5% спрямо първото тримесечие на 2010 г.) беше благоприятствана от увеличения принос на компанията DEPA към резултатите на Групата, както и от позитивния ефект от преоценката на деномираните в щатски долари заеми, водещи до печалба от курсови разлики в размер на 27 милиона евро.

Нетната печалба на стойност 119 милиона евро (спрямо 43 милиона евро за първото тримесечие на 2010 г.) беше силно повлияна от 93 млн. евро (спрямо 27 млн. евро за първото тримесечие на 2010 г.) положителни разлики от преоценка на стокови запаси в резултат на повишените цени на суровия нефт. Те се отразиха и върху нивото на необходимия оборотен капитал, тъй като Групата поддържа над 2,5 милиона тона задължителни запаси в балансовите си отчети, което води до увеличение в ангажирания капитал до 4,8 милиарда евро (+6%) и съотношение между нетния дълг и ангажирания капитал от 48%.

Джон Костопулос, главен изпълнителен директор на Групата, коментира резултатите:
"Усложнените международния условия за рафиниране, комбинирани с предизвикателствата на пазара в Гърция, се отразиха на нашите резултати. В тези трудни условия сме фокусирали усилията си върху продължаващо намаляване на разходите, както и върху ефективно управление на риска и на паричните потоци, с цел поддържане на стабилни балансови отчети.

Продължаващата политическа нестабилност в Близкия Изток и Северна Африка, високите цени на суров нефт и проблемите на гръзката икономика се комбинират за създаването на предизвикателна оперативна среда, която се отразява на работата ни. При тези условия нашият основен приоритет остава значителното подобрение на нашата конкурентност, чрез развинитие на активите ни в областта на рафинирането, оптимизиране на структурата на разходите ни и използване на предимствата ни в качеството на продуктите и услугите, алтернативните възможности за доставки и търговия, географско покрити и интегрирани маркетингови операции. Проекта по надграждане на рафинерията в Солун вече е приключен, докато изграждането на новите съоръжения в рафинерията Елефсина напредва значително. Този проект е най-знзчимата инвестиция в развитие на Групата през последните години и най-голямата производствена инвестиция в Гърция, която скоро ще доведе до позитивна трансформация в нашата група.

Основните акценти и принос на основните бизнес направления в дейността са следните:
Преработка и продажба на нефтопродукти на местния пазар
Обемът на продажбите на вътрешния пазар намаля с 16% в резултат на трудната пазарна среда. Въпреки това, продажбите на бензини, дизел и промишлени горива (основно автомобилните горива) и на горива за плавателни съдове, се увеличиха.

В резултат на понижените обеми на продажби и по-малки маржове от рафиниране, дейностите в Гърция по рафиниране отбелязват консолидирана преобразувана печалба преди данъци, финансови разходи и амортизационни отчисления (Adjusted EBITDA) в размер на 41 милиона евро (89 млн. евро за първото тримесечие на 2010 г.), въпреки позитивния ефект от контрола на разходите и инициативи по преструктуриране.

Дейността на рафинерията OKTA в Македония допринесе с 5 млн. евро преобразувана печалба преди данъци, финансови разходи и амортизационни отчисления EBITDA към резултатите на Групата, при ръст от 6% в продажбите.

Продажби на дребно на вътрешния пазар
Предизвикателствата на гръцката икономика се отразиха на дейностите по продажби на вътрешния пазар (EKO и HELLENIC FUELS), поставяйки под натиск обемите и маржовете, В резултат преобразуваната печалба преди данъци, финансови разходи и амортизационни отчисления EBITDA възлиза на 12 милиона евро (27 млн. евро за първото тримесечие на 2010 г.).
Интеграцията и стриктният контрол върху разходите частично компенсираха спада на печалбата.

Производство и продажби на нефтопродукти извън Гърция
Пазарните условия в повечето страни, в които Групата оперира, бяха предизвикателни за международните продажби. Работейки в трудни условия, подразделенията на Групата извън Гърция задържаха нивата на продажбите си и преобразуваната печалба преди данъци, финансови разходи и амортизационни отчисления EBITDA възлиза на 7 милиона евро (спрямо 8 милиона за същото тримесечие на предходната година).

Продажба на химични продукти
Силните маржове при полипропилените, които са основният двигател на печалбите на химическото подразделение на Групата, неутрализираха ефекта от понижените обеми на продажби, което доведе до EBITDA oт 18 милиона евро (8 милиона евро за първото тримесечие на 2010 г.)

Свързани компании
Втората газова електрическа централа на смесеното дружество ELPEDISON в Тисви, вече отбеляза пълно тримесечие работа. Приносът му към нетния резултат на Групата за първото тримесечие на т.г. вече е положителен.

Приносът на DEPA към резултатите на Групата в размер на 24 млн. евро (спрямо 14 млн. евро за първото тримесечие на 2010 г. основно се дължи на по-големите обеми продажби на природен газ.
Изграждането на рафинерията в Солун бе приключено и тя вече е готова за пускане в експлоатация. Значителен прогрес отбеляза проектът за развитие на рафинерията Елефсина, който е реализиран на 84%. На тези два проекта се дължат основната част от капиталовите инвестиции от 91 млн. евро през първите 3 месеца на 2011 г.

 
Ключови думи:   hellenic petroleum
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте