Mazda с нов изпълнителен директор - Отношенията с Ford продължават

Общи 20 ноември 2008 | RS-Auto.bg A- A+ 1065 посещения | без коментари

Mazda съобщиха, че Такаши Яманучи ще поеме поста на президент и изпълнителен директор на компанията. Той ще замести Хисаказу Имаки, който обаче остава в борда на директорите. В предишни съобщения стана ясно, че бившият шеф на отдела за логистика и IT, Масахару Ямаки, става новият изпълнителен вице-президент.

Промяната в ръководството на Mazda идва само два дни, след като компанията, заедно с други стратегически партньори, решиха да си върнат част от своите акции, които иначе са собственост на Ford. С този ход те помагат на американския автомобилен производител да намери нужните капитали, да си стъпи на крака и да започне да се развива. В резултат на това дялът на Ford в Mazda пада от 33.45 % на 13 %. Има обаче ново стратегическо партньорство, според условията на което двете компании продължават съвместните си отношения. В края на краищата двата производителя работят заедно от близо 30 години.

Продажбата на дяла в Mazda стана, след като Mazda и група от стратегически бизнес партньори купиха част от акциите. Споразумението е било сключено при цена на една акция от 1.91 долара, в резултат на което Ford получиха близо 540 милиона долара.

„Продажбата на акциите на Mazda от нашия партньор, Ford, няма да резултира в никаква промяна в стратегическата политика на Mazda. Ние ще продължим да ускоряваме развитието си и да работим спестяващи разходите инициативи” – каза бившият вече изпълнителен директор, Хисаказу Имаки. „Ще продължим нашите стратегически отношения с Ford, което значи, че остава и споделянето не платформи и задвижващи системи.”

Ford и Mazda ще останат близо свързани още известно време най-малкото поради простата причина, че и двете компании споделят някои общи компоненти и платформи. Mazda2 и Mazda3 например са базирани на една и съща платформа с европейските версии на Ford Fiesta и Focus. Двата автомобилни производителя също така планират да продължат съвместната си работа и в общите фабрики в Тайланд, Китай и САЩ.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте