Toyota - Може да сменят изпълнителния си директор

Общи 10 януари 2009 | RS-Auto.bg A- A+ 908 посещения | без коментари

След като Toyota доста шокиращо съобщи, че очакват загуби в размер на 1.7 милиарда долара до края на настоящата финансова година (приключваща в края на март 2009 година). Сега идва и ново ключово съобщение за най-големия автомобилен производител в света – настоящият изпълнителен директор Кацуаки ватанабе може да бъде заменен през юни тази година. Новините идват от японското издание Nikkei, според което настоящият вице-президент Акио Тойода може да приеме високия пост.

Тойода е 52-годишният внук на основателя на компанията Toyota – Киихиро Тойода – и ако получи въпросната позиция, той ще бъде първият член на фамилията за последните 14 години, който е станал президент на компанията. Тацуро Тойода бе последният президент от „клана” на основателя.

Вече бяха предприети различни действия, така че Ватанабе да получи по-съветническа роля като вице-председател, казват от вестника, без да цитират някакви източници. Промените в ръководството на компанията се очаква да бъдат разгледани най-рано следващата седмица, като се очаква да има официално одобрение от борда през юни.

Говорител на компанията не пожела да потвърждава нещо, като само каза: „Нищо все още не е решено.”

Toyota прогнозират първата си оперативна загуба в 71-годишната си история. Те подчертаха намаляващото търсене и обезценяването на йената като ключовите фактори за слабото представяне на японския концерн. Въпреки че вече намалиха веднъж наполовина прогнозите си за печалба – на 6.6 милиарда – автомобилният производител сега очаква загуба от 1.7 милиарда долара до края на финансовата година, приключваща на 31 март.

В момента печалбата на Toyota за периода от април до септември възлизаше на 6.6 милиарда долара, но с мащабните загуби за шестмесечния период от октомври до март следващата година тази печалба ще бъде почти напълно компенсирана, като е възможно да се стигне и до загуба. Световните продажби на Toyota за 2009 година се очаква да бъдат между 8 и 8.7 милиона автомобила – почти 2 милиона автомобила по-малко, отколкото японската компания бе прогнозирала по-рано.

Toyota също така намалиха прогнозите си за продажби с 8.5 %, като сега се предвиждат 7.54 милиона за годината, приключваща на 31 март. Прогнозите за продажби в Северна Америка също са снижени с 10 % на 2.17 милиона автомобила, съобщиха от Bloomberg.

И за да се намалят максимално разходите, на Toyota може и да им се наложи да забавят пускането на нови модели. Това означава, че ще се орежат някои разходи от област като изследванията и развитието. Освен това компанията може да се отдалечи от някои области като моторните спортове. Точно миналата седмица стана дума как Honda са се оттеглили от Формула 1, за да намалят разходите си. И въпреки това от Toyota са категорични, че на този етап не предвиждат оттегляне.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте