Безопасно ли е да караме децата си на училище?

Main September 23, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 9010 views | no comments

Да закараме децата ни с кола до училище, често се оказва непредвиден риск, установи проучване, проведено от Университета във Вупертал за ADAC. През изминалата 2012 година 10 363 деца на възраст под 15 години, превозвани в колата на родителите си, са били ранени по пътя към училище – значително повече от тези, които са избрали придвижването пеша. По въпроса „родители в ролята на таксиметрови шофьори“ обаче това не е единственият проблем – опасност се крие и в това, че често местата пред училищната сграда се използват за паркинг, без да има значение извършеното нарушение. Освен това този навик пречи на малчуганите да станат по-самостоятелни.

В проучването на учените от Вупертал участие са взели ученици, учители и родители от близо 750 основни училища в провинцията Северен Рейн-Вестфалия. Резултатът е съвсем ясен: колкото по-малко коли спират по такава причина пред училищните сгради, толкова по-малка е опасността за учениците. Затова ADAC призовава всички родители да оставят децата си да се придвижват пеша колкото може по-често и предлага изграждането на така наречените спирки за родители, превозващи децата си до училище. Предопределените зони за спиране трябва да са отдалечени на поне 250 метра от входа на училищата и да са винаги изчистени през зимата. Още един съвет към родителите е да оставят децата си да слизат откъм тротоара, намиращ се от страната на сградата.

 
Keywords:   adac
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...