Британската икона Mini в чест на UK TopGear 200

Main February 2, 2010 | Speed-Press.com A- A+ 596 views | no comments

Възстановявайки се след Втората световната война, Германия произвежда предимно смешни малки коли, наречени „bubble cars“ като легендата BMW Isetta. След кризата в Египет заради Суецкия канал през 1956 г. търсенето им в цяла Европа експлодира. Успехът им не дава мира на лорд Леонард, начело на British Motor Corporation, който поставя на своите инженери кратка задача: „Създайте истински малък автомобил, а не немска карикатура.“ Условието е колата да влиза в сандък с размери 3 м дължина и 1,2 височина и широчина. Проектът е известен под кодовото име ADO 15 (Austin Drawing Office 15), с главен конструктор сър Алекс Исигонис, който по онова време дори си няма представа, че работата му по невъзможната малка кола ще му донесе благородническа титла...

След появата на Mini светът на автомобилите вече не е същият. Заради това новото Mini Countryman е сензация. То е голямо, има 4 врати и задвижването вече не е само върху предния мост, а 4х4. И въпреки че Countryman е истинско Mini, то се движи, завива и изглежда като истински британски хулиган, а това само по себе си заслужава нашето внимание.

А и какъв по-удачен вариант от една британска икона на корицата ни, с която да отдадем заслужена почит на брой №200 на оригинала – BBC TopGear UK! През 1993 г. изданието излиза за пръв път на пазара в Обединеното кралство. От тогава изминаха 17 години, за да се стигне до цифрата 200. Това са броевете, които оригиналът е създал за този период. За да отпразнуват този юбилей, британските колеги се отдават на странни удоволствия в типичния за тях стил: прелитат от „Нюрбургринг” до блатата на Флорида, и то със совалка на NASA. Е, не точно, но акцентът в този брой без съмнение е тестът на новия лунен роувър, чиято цена е $6 000 000 и до който TopGear стига след едногодишни телефонни обаждания в Хюстън. Няма шега. Дан Рийд сяда зад волана на лунното бъги на същия тестови полигон, на който преди 40 години Нийл Армстронг прави своите тренировки, преди да изрече прочулата го фраза.

И това е само за начало. Пистата винаги е била като магнит за TopGear. И в новия брой на българското издание няма да е по-различно: тест на „Нюрбургринг” на умопомрачителния Lexus LFA, представяне на DTM резачката Audi A4 и GT2 диктатора Jaguar XK Monster. От най-призрачния замък в Англия идва RR Ghost, а на родна територия ние сме първите, които слагат потните си ръце върху волана на Chevrolet Camaro.

Подробно внимание обръщаме и на първото за годината автомобилно изложение, това в Детройт. Тестваме Skoda Yeti, Volvo S60, BMW 5 GT… и най-големия пътнически круизър в света – „Оазис на моретата”.

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...