Българите отново втори в Европа в Shell Eco-marathon

Main May 23, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 4115 views | no comments

Български отбор зае второ място в Европа на финалите на тазгодишното издание на инициативата за икономия на гориво Shell Eco-marathon 2013. Автомобилът с водородна горивна клетка на студентите от ТУ – София – Еко 2, измина 82,85 км с 1 кВтч енергия. Значим успех е и 24-тото място на учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм, Чепеларе, в тяхното дебютно участие в състезанието.
ТУ - София доказаха уменията си да експериментират с различни източници на енергия при електромобилите от градски тип в Shell Eco-marathon и да постигат високи резултати. След като миналата година се класираха втори с техния автомобил с електрическа батерия, тази година те поеха предизвикателството да използват водород като източник на енергия.
В същата категория студентите от ТУ – София участваха и през 2011 г. , когато изминаха 63 км с 1 кВтч енергия и заеха четвърто място в Европа. Тази година с усъвършенстван автомобил те успяха да подобрят постижението си с 20 км.
„За нас второ място означава победа”, коментира Петко Недялков, мениджър на отбора на Технически университет – София. „Гордеем се с това, че в търсене на ефективни решения за по-интелигентно придвижване успяхме да подобрим собствения си резултат отпреди две години. В бъдеще предизвикателството пред нас е още по-голямо, защото, ако решим да продължим участието си с автомобил с горивна клетка с водород, ще трябва да надминем резултата от 145,7 км с 1 кВтч енергия на първия отбор в нашия клас – този от Нант, Франция“, допълни той.
Горд е и пилотът на електромобила - Атанас Кефсизов. „Тази година ние се състезавахме в по-трудна категория и с автомобил с комплексна технология – електроника, водород и горивна клетка. Аз като пилот трябваше да вложа изключителни умения в управлението му. Радвам се също, че сме пред победителя от 2012 г. с водород - университета от Твенте, Холандия.“
В своята първа година в състезанието за икономия на гориво електромобилът на учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм от Чепеларе също постигна достойно представяне. Учениците изминаха 155,57 км с 1 кВтч енергия и се наредиха на 24-тото място от общо 36 отбора в тяхната категория. Те се състезаваха с прототип, задвижван с електрическа енергия и соларен панел. Победител тази година е френски отбор – „Паске“, който измина 1 224,1 км с 1 кВтч енергия и постави нов рекорд в своята категория.
За жалост третият български отбор, този на ТУ – Варна, не успя да се включи в състезанието поради проблеми с финансирането.
Shell Eco-marathon Европа 2013 се проведе от 17 до 19 май 2013 г. на градската писта в Ротердам, Холандия. 183 отбора от 24 страни се състезаваха с автомобили, проектирани и конструирани лично от тях, като поставиха пет нови паметни рекорда в историята на европейската надпревара.
Научете повече за състезанието на www.shell.com/ecomarathon/europe. Победители в Shell Eco-marathon Европа 2013
КАТЕГОРИЯ ПРОТОТИПИ
Бензин La Joliverie (FRA) 2,980.3 км/лДизел IUT GMP Valenciennes (FRA) 1,236.1 км/лВодородна горивна клетка Hogeschool van Amsterdam (NL) 342.2 км/1кВтчЕлектрическа батерия Lycee Pasquet (FRA) 1,224.1 км/1кВтчАлтернативен бензин INSA-UPS (FRA) 2,846.2 км/лАлтернативен дизел Getrudiscollege (NL) 314.6 км/л
КАТЕГОРИЯ ГРАДСКИ ТИП
Бензин Варшавски технологичен университет (POL) 334,2 км/лДизел Университет за приложни науки, Офенбург, Германия 315,4 км/лВодородна горивна клетка Политехнически университет, Нант, Франция (FRA) 145,7 км/лЕлектрическа батерия Lycee des metiers de l energie dans les systemes automatises (FRA) 376,2 км/1кВтчАлтернативен бензин ТУ Дания 612.3 км/лБензин Варшавски технологичен университет (POL) 334,2 км/л


 
Keywords:   shell, shell eco marathon
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...