Влюбен в колите - Джей Лено

Main February 1, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 9819 views | no comments


Америка и светът го познават като комик, но той е и с бензин в кръвта - Джеймс Дъглас Муир Лено или просто Джей Лено. Дали харесвате или не хумора му на водещ няма значение, но не може да не се впечатлите и да не харесате неговата автомобилна колекция.

AC, Bugatti, Cadillac, Duesenberg, EcoJet, Ferrari и още, и още... Разположен в Бърбанк, Калифорния, недалеч от Бевърли Хилс и Ел Ей, гаражът на Лено блести от купища бижута на четири и две колела. Под покрива му си почиват и галят погледа на познавача и фена над 100 автомобила и 70 мотоциклета.

В колекцията има цели девет автомобила Bentley и 25 "ежедневни класики", над 30 спортни коли и, да не ви се вярва, но цели седем бижута на Bugatti и още толкова на Duesenberg. За Лено тази колекция не е нещо лековато и за смях - той е повече от сериозен колекционер. Всяко кола се поддържа в работно състояние, a Лено обича да кара някоя от тях, според настроението си за деня. За доброто състояние на колите се грижи отбор от 10 механика.

По принцип гаражът на ТВ-звездата е затворен за широката публика, но какво става в него може да се следи на специален сайт - www.jaylenosgarage.com. Последните придобивки са Hennessy Venom GT, Audi R8 Spyder и Jaguar C-X75.

Разглеждайки колите, съвсем естествено възниква въпросът - как може да се направи такава страхотна колекция за двадесетина години от сам човек? Е, човекът не е кой да е - животът на Лено е типичен пример за изпълнена "американска мечта". Той е роден през 1950-а в Ню-Рошел, щата Ню-Йорк и започва кариерата си като комик и разказвач на вицове в нощни барове за по няколко долара на вечер. Скоро след това е открит за телевизията и му е предложено епизодично участие в шоутата на Летерман и Джони Карсън. Там го харесват и през 1992-а му е предложено да стане водещ в нощно предаване на NBC. С това идват финасовите възможности и Лено инвестира в автомобилна колекция.

Неговата основна страст са европейските коли - марката Bugatti е представена с блестящото си минало и не по-малко славно съвремие - в колекцията има великолепен екземпляр на Type 57 SC Atlantic от 1937-а, както и Veyron 16.4 Grand Sport. Компания им правят Delage D8S De Villars Roadster от 1933-а, триколка Morgan от 1932 Delahaye 135 S от 1935-а и Lagonda V12 от 1939-а.

В колекцията има и доста следвоенни автомобили, като готовият веднага да запали Allard J2X Mk II от 1953-а, Mercedes-ът наложил вратите тип крила на чайка - 300SL, DeLorean, класически ягуари - XK и E-type, както и хот-род XK120. На фона на тези "благородници" малко необичайно, но напълно на мястото си са паркирани Saab 93B от 1958-а и Fiat Millecento от 1959-а.

Естествено, в страната на неограничените възможности, където поне половината от възрастното население е заченато на задната седалка на някой американски пътен крайцер, няма как да няма и флота от най-добрите и интересни постижения на Aмерика при автомобилите.

Но колекцията не свършва само с моторите и колите - в нея са събрани двигатели, модели, картини, книги, парни коли, хибридни и електроколи. Така колекцията на артиста всъщност не е опит за описване на автомобилната история, а израз на увлечението на влюбен в колите човек.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...