ДАРИТЕЛСКА ПРОГРАМА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДНОТО И КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Main October 17, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 2897 views | no comments

Стартира дванадесетото издание на дарителската програма на МОТО-ПФОЕ за опазване на околната среда и културното наследство на България. И тази година кандидатите ще се съревновават в четири категории: природна среда, културно и историческо наследство, инженерни технологии, свързани с екологията, детски и младежки инициативи.
Програмата приема неограничен брой проекти от цялата страна. Оценяването им ще се извърши от експертно жури, с председател известния наш писател и публицист Дончо Цончев и представители на министерствата на културата; на околната среда и водите и на образованието.
Общият награден фонд и тази година е в размер на 20 000 лв., като големият приз е 10 000 лв. Освен него във всяка категория ще бъде определена и по една награда от 2500 лв.

За допълнителна информация:
Радостина Ганева
"Връзки с обществеността – Ford

РЕГЛАМЕНТ НА ПРОГРАМАТА

I. Общо описание
Дарителската програма на Ford и МОТО-ПФОЕ е отворена за всякакъв вид инициативи за опазване на околната среда и културното наследство (индивидуални или колективни), които са действащи през 2007 г. Проекти, които са в процес на планиране, в идейна фаза, или са приключили, не се взимат под внимание.

II. Категории
В програмата има 4 категории, по които може да се кандидатства:
Опазване на природната среда
Проекти за запазване и развитие на флората и/или фауната.и всякакви екологични проекти.
Опазване на културното наследство
Проекти за съхраняване на сътворените от човека обекти от националното и/или международно културно-историческо наследство.
Инженерни технологии за опазване на околната среда
Проекти за намаляване консумацията на природни ресурси и/или степента на замърсяване на околната среда.
Детски и младежки проекти
Всички проекти за опазване на околната среда и културното наследство по някоя от първите три категории, чиито автори са млади хора на възраст до 18 години (включително).

III. Оценка, награди, награден фонд
Журито на Дарителската програма оценява проектите, в зависимост от следните критерии:
1.Послание /основната цел на проекта/.
2.Значение за опазване на общонационалното природно и културно наследство.
3.Полезност и практичност.
4.Оригиналност.
5.Финансова нужда.
Ежегодният общ награден фонд на програмата е 20 000 лева.
Журито на Дарителската програма излъчва един национален проект-победител, който получава награда от 10 000 лева.
Във всяка категория се определя по една награда от 2500 лв. Журито може да не присъди такава в някоя от категориите. В този случай неприсъдената сума се разпределя по преценка на журито за поощряване на други участващи проекти от категориите на програмата.

IV. Правила за участие
В Дарителската програма на Ford и МОТО-ПФОЕ се допускат проекти, които са в определена фаза на развитие, т.е. реализацията им трябва да е започнала. Целта на Дарителската програма е да подпомогне по-нататъшното развитие или приключване на проектите и да ги популяризира. Проекти, които са в етап "идея няма да бъдат допускани до процеса на журиране.
Не се допускат до участие проекти, които вече са завършени.
Не се разглеждат и допускат до участие проекти, чиято крайна цел е свързана с финансиране издаването на книги, компакт-дискове, DVD-та, мултимедийни презентации, както и с реализацията на концерти, спектакли, фестивали, семинари, конференции, конгреси и други еднократни публични изяви и събития. Изключение от това правило правят случаите, в които изброените в предното изречение форми са само елемент или фаза на проекта.

За да участвате в Дарителската програма, трябва да изпратите:
1.Ясно и четливо попълнен формуляр за участие.
2.По-подробно описание на проекта (цел, извършена дейност до момента на кандидатстване, кратко описание на организационните етапи за реализирането му). Обемът не трябва да надхвърля 20 стандартни страници. Подробното описание на проекта трябва да завършва с дата, подпис (на автора или лицето, представляващо организацията) и печат на организацията. Документи, които не са оформени, както е посочено по-горе, няма да бъдат допускани до процеса на журиране.
3.Визуален материал (според спецификата на проекта) – снимки, аудио- или видео материали, дискове и др. Същите ще бъдат запазени от организаторите и е възможно да бъдат използвани с цел даване гласност на програмата и проектите-участници. На тях трябва да бъдат ясно обозначени:
1. име на проекта;
2. автор на проекта;
3. описание на визуалния материал.
Материалите трябва да бъдат без ограничени права за разпространение. ВАЖНО – да се изпращат единствено материали-копия, оригиналите да се запазват от авторите на проекта. Да не се изпращат уникални материали, или такива с висока стойност. Изпращаните предмети не бива да са тежки и/или обемни.
Отличените проекти трябва да имат готовност за участие в подходящи инициативи за огласяване на Дарителската програма.
Всички необходими за участие в програмата документи и материали (формуляр, подробно описание на проекта, визуални материали) трябва да бъдат изпратени едновременно.
При кандидатстване в категория "Детски и младежки проекти, участието на възрастни е допустимо, в случай че се изразява единствено в административна подкрепа.
Решението на журито е окончателно.

V. Изпращане и срокове:
Документите да се изпратят на адрес:
1360 София
ж.к. Люлин
Бул. Сливница № 444
Мото-Пфое ЕООД
Радостина Ганева - координатор

Крайният срок за кандидатстване е 31 декември 2007 г. (важи датата на пощенското клеймо). Резултатите ще бъдат оповестени до два месеца след крайния срок за участие. Ще бъдат приемани единствено проекти, съобразени с гореизложените правила и изисквания.

 
Keywords:   ford
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...