Докъде стига въображението

Main November 19, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 6380 views | no comments

В света има 7 000 000 000 човешки същества и всеки от нас е по своему различен. Именно с тази идея бе създаден новият малък градски приятел на човека – Opel Adam. Нощно звездно небе на тавана, или яркосин небосклон пак със звездички – можете да ги поръчате без проблем. Такава екстра има само Rolls-Royce, но разликата е, че цената й в лимузината излиза колкото цялото това автомобилче. Цветните клипси за джантите можем да сменяме според цвета на каросерията и настроението си и ако случайно новата ви половинка не хареса интериора, винаги можем да го префасонираме по същия начин, по който освежаваме телефона си с поредния цветен панел. Ключът на компактния четириместен градски автомобил с три врати също може да бъде поръчан с желания от нас цвят.
Adam Jam, Adam Glam или Adam Slam? Защо не и James Blond?
Въображението на маркетолозите на Opel е стигнало дотам, че те са сътворили доста „рапърски“ съчетания от звуци, за да именуват трите различни линии на Adam – Jam (за феновете на забавленията и тези, чиято фантазия не познава граници), Glam за семплата елегантност и Slam за почитателите на спортния дизайн в чистата му форма. Цветовете също са кръстени по един доста забавен начин – жълтото на каросерията е James Blond, а черният покрив е перифраза от „Терминатор“ - I`ll be Black. Белият съответно е White my Fire – (като знаменитата песен на Doors – Light my Fire).
Любопитна подробност е, че за теста на модела в Лисабон, в който участвахме, компанията бе осигурила точно 40 екземпляра, всичките обзаведени с 5-степенна механична трансмисия и 1,4-литров бензинов мотор с макс. мощност 87 к.с. и Stop/Start система. Нито един от всички тестови автомобили обаче не си приличаше с останалите. Това е обяснимо - двуцветни комбинации на цветове на каросерията и покрива (3 eксклузивни само за него), 12 цвята на купето, 31 различни дизайна на джантите, 6 цвята на сменяемите декоративни клипсове на джантите, 4 интериорни, 15 възможности за дизайна на седалките, 19 ексклузивни декоративни комплекта, 6 различни оформления на тавана с 3 отпечатани мотива и 1 със звездно осветление, допълнителни детайли на облицовките, аксесоари, избор от 8 вида амбиентно осветление и др.
Ако желаете можете да изпробвате границите на собственото си въображение да конфигурирате вашия Adam на www.opel.de.
С Adam в градския трафик
Предвид размерите му, с Adam задръстванията не са страшни и намирането на място за паркиране не е проблем. Убедихме се в това сами в час пик в Лисабон. Планинските завои извън града не изплашиха това на пръв поглед кокетно автомобилче, което успя безпроблемно да ни отведе до най-западната точка на Европа – Кабо да Рока.
Наш неизменен спътник в Лисабон беше навигацията BringGo, разработена като специално приложение за Opel Adam и iPhone. Още на пресконференцията преди тестовото шофиране производителите се извиниха, че работата по нея не е приключила напълно, с една дума – предстоят подобрения. С влизането си в Adam първото нещо, което направих, бе да пусна горе-споменатото звездно небе, а после да свържа личния си смартфон чрез Bluetooth с инфоразвлекателната система IntelliLink и да заредя любимата си плейлиста. По-късно на изхода получихме и iPhone, който сдвоихме с автомобила с AUX-in кабела и на екрана светнаха указанията на навигацията BringGo.
Двигатели и пътно поведение
Засега двигателите са три бензинови 4-цилиндрови, всички от гамата ecoFLEX на Opel – 1,2-литров с макс. мощност 70 к.с., 1,4-литров с макс. 87 к.с. (този тествахме) и още един 1,4-литров с макс. 100 к.с. Предстои появата и на напълно ново поколение алуминиев малък бензинов двигател с турбокомпресор и директно впръскване с ново поколение механична 6-степенна предавателна кутия
С тестовия силов агрегат малкият Adam се представи отлично. Моторът безпроблемно ни извеждаше и от най-стръмните завои тип „фиби“. По каталожни данни ускорението с него от 0 до 100 км/щ. става за 11,5 сек, а комбинираният разход на гориво е 5,1 л/100 км.
Неизменен наш помощник при престрояванията на пътя беше интергираната към огледалата система за следене на автомобил в зоната на мъртвата точка в опасна близост.
Въпреки лошото време и бурния Атлантичеки океан, по пътя към Кабо да Рока не усетихме колко всъщност силен е вятърът, въпреки че Adam е с дължина едва 3,698 м и ниска маса.
Много системи на борда
Нищо не ни липсваше на борда. Макар и представител на сегмента А, Adam разполага с автоматичен асистент за паркиране, отопляем волан, изцяло вграден багажник за велосипеди FlexFix. Добра възможност е и олекотения за града режим на волана CITY. Има две добри новини около новия модел на Opel – продажбите му у нас започват от първото тримесечцие на 2013 г., и той е един от малкото автомобили, които наистина се произвеждат в Германия, а всички знаем какво означава това.
Цените
Обявените за немския пазар цени започват от 11 500 евро с ДДС за 1,2-литровата версия на двигателя. Индивидуализацията на модела не е особено скъпа, примерно „звездният“ таван с 60 LED светлини ще струва 380 евро, срещу още 300 евро получаваме и инфоразвлекателната система, аситентът за паркиране, комбиниран със сигнализацията за автомобил в зоната на мъртвата точка излиза 580 евро. Засега цените за България не са обявени, но се очаква по традиция те да бъдат доста по-ниски.
ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Opel Adam 1.4 ecoFlex 87 к.с.
Двигател – бензинов, 4-цилиндров, редови, 1398 куб. см; макс. мощност – 87 к.с. при 6000 об/мин, макс. въртящ момент 130 Нм при 4000 об/мин; ускорение – 12,5 сек, макс. скорост – 176 км/ч, среден разход на гориво – 5,1 л/100 км, СО2 емисии – 119 г/км, междуосие – 2311 мм, габарити (д/ш/в, мм) – 3698/1720/1484; базова цена за Германия за версията 1.2 – от 11 500 евро с ДДС

 
Keywords:   glam, opel, opel adam, rolls royce, slam
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...