Загина Клей Регацони! В автомобил...

Main December 21, 2006 | Auto-Press.net A- A+ 3115 views | no comments

Ветеранът на Ferrari швейцарецът Клей Регацони загина в Италия така, както подобава на именит състезател - смъртта го настигна зад волана. Джанклаудио /Клей/ Регацони, пилот на Ferrari, загина в пътно-транспортно произшествие край Парма в Северна Италия. Той е роден през 1939 година, от 1963 г. е вече състезател на рали с Austin Healey и Mini Cooper, през 1965-1967 г. участва във Формула 3, в 1968 г. преминава във Формула 2, където защитава цветовете на тима Tecno. По време на Гран-При на Холандия в Зандворт се сблъсква с автомобила на Крис Ламберт от Brabham. Английският пилот загива, а Регацони първоначално е обявен за виновен, но по-късно е реабилитиран. През 1969 г. Клей влиза в състава на Ferrari и в 1970 г. става шампион във Ф2.
През същата година е и дебютът му във Формула 1, като почти веднага спечелва не кое да е състезание, а това на Монца. През 1973 г. преминава в BRM, където за малко не загива по време на Гран-При на Южна Африка, спасен в последния момент от Майк Хелууд от пламъците на горящия си болид. През 1974 г. се връща във Ferrari, където става съекипник на Ники Лауда и печели Гран-При на Германия. Регацони завършва годината на второ място след Емерсон Фитипалди.
През 1975 г. Регацони отново триумфира в Монца и завършва сезона на пето място. През 1976 г. печели първото състезания в Палм-Биич, Калифорния, през 1977 г. преминава в английския състав на Ensign, а през 1978 г. се състезава за Shadow.
През 1979 г. е поканен в Williams. Спечелва Гран-при на Великобритания на пистата Силвърстоун, печели вторите места в Германия и Монако. Завършва сезона отново на пето място и през 1980-а се завръща в Ensign.
По време на Гран-при на САЩ в Лонг Бийч му заяжда спирачният педал, пилотът загубва контрола над колата и се врязва в паркиран отстрани на трасето аварирал Brabham. В резултат на получените травми пилотът остава инвалид и прекарва живота си в инвалидна количка. Волята на Клей обаче надделява и след кратко време отново сяда зад волана на състезателен автомобил, оборудван със специална система за управление и стартира в оф-роуд състезания от най-висок ранг като Париж- Дакар и рали-маратона за ретро коли Лондон-Сидни.
Регацони участва в много благотворителни акции по безопасността на движението и за правата на инвалидите, работи като телевизионен коментатор в швейцарската телевизия за състезанията от Формула 1 в Европа.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...