Когато гумите засвирят по асфалта

Main January 7, 2014 | Speed-Press.com A- A+ 4450 views | no comments

Чували сме за песента на колелетата, за музиката на двигателя, преди години в София имаше и „пеещи фонтани“. А знаете ли, че има и такива пътища? Какво представляват ли? Ами най-обикновено асфалтирано шосе, набраздено от линии с различна широчина и дълбочина. От движението на автомобил по тях се получават звуци с различна честота, а хората в купето чуват определена мелодия, ако колата се движи с предписаната от знаците скорост обаче. Както се казва – асфалтът става струна, а колелата играят ролята на едно доста тежичко перце. Този своеобразен музикален инструмент се нарича асфалтофон.
За първи път такива музикални пътища се появяват през октомври 1995 г. в Дания. Днес такива трасета има на четири места в света – в споменатата Дания, Япония, Южна Корея и САЩ. Най-много са в Страната на изгряващото слънце - над 20. За да не останат по-назад, и руснаците са се заканили да въведат такива. За да не бъде обаче тази екстра неочаквана изненада, която да стресне шофьора, приближаващият музикален участък е обозначен със съответния знак (на снимката).
Не знаем каква е ползата или вредата от тях, но пък звучи любопитно. Може би е някакъв вид награда за това, че спазваш правилната скорост, ако чуеш „Ода на радостта“ в изпълнение на твоя автомобил.Видео

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...