Колата-балон ще ви защити надеждно?

Main October 31, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 1060 views | no comments

Четири хиляди километра с едно зареждане и непостигната досега от никого защита от пътниците са две заявления по край които не можеш да подминеш без да ги провериш. А именно това твърдят за изделието си от американската компания XP Vehicle Systems, които предлагат с "автомобила" си надуваема конструкция, която може да да издържи на удар със сила равен на падане на колата от височина 7-8 метра!

Според концепцията, най-лесно е да си обясниш принципа на автомобила като си представиш надуваема лодка, но движеща се по шосето. Наистина, може би в автомобил със страни надути като балон е най-добре да се подложиш на удар. От XP Vehicle Systems не само смятат, че това е така, а и разработват реално няколко подобни модела. Първият, който смятат да пуснат на пазара е двуместният niKO с цена от $3 хиляди, а след това по-големият Whisper - за $5 хиляди. От фирмата ще предлагат търговия чрез Интернет, като ще изпращат колите в разглобен вид, а после всеки ще си я сглобява сам в гаража за около два часа с един помощник.

Задвижването на колите ще е с електродвигатели интегрирани в колелата, захранвани от акумулатор, горивен елемент или комбинация между двете. От XP Vehicle Systems смятат, че ще успеят да направят автомобила достатъчно лек, което ще позволи да се превозва достачно мощен и голям акумулатор. Той, според фирмата, ще позволи да се изминават с едно зареждане между 480 и 4000 /?!/ километра.

В Америка всичко е реклама и това не е подминало авторите на проекта, които се опитват да го налагат под лозунга: "Първата кола на земята от друга планета!" От ескиза на сайта на фирмата www.corepop.com може да се предполага, че показаният автомобил е моделът Whisper Sport Coupe, чийто първи екземпляр авторите обещават да покажат в реален вид след няколко месеца.

Реалността за реализация на идеята засега изисква достатъчно много въпроси, но не бива да се отрича, че в нея има положителни неща. Като удобното съхранение на "колата" дори в квартирата в "изпуснат" вид или транспортирането и в самолет. Да не говорим, че няма да се кахърим от побутвания при паркиране или в гмежтта на задръстванията. Да не говорим, че това "нещо" на колела едва ли някога ще може да потъне при наводнение.

 
Keywords:   vehicle systems, whisper
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...