Краштест: комбайн срещу автомобил

Main August 7, 2014 | Speed-Press.com A- A+ 7710 views | no comments

По време на жътвата по обществените пътища в селските райони се движат множество трактори и комбайни. Не само голямата разлика в скоростта на тези участници в движението в сравнение с останалите е предпоставка за катастрофа. Често габаритите на комбайните биват подценявани, освен това този тип машини не са проектирани с оглед на сигурността при сблъсък като автомобилите. „Житните тигри“ нямат нито зони за абсорбиране на енергията от удара, нито каквито и да било системи за пасивна сигурност. Компанията за технически експертизи Dekra разкри какви са опасностите при удар на комбайн с други превозни средства. Изпитанията показват, че големите селскостопански машини могат да се окажат много опасни както за мотоциклетисти, така и за пътниците в леките автомобили.

При фронтален сблъсък с лек автомобил (на снимката по-горе) колата се „гмурка“ под комбайна и неговата здрава конструкция би причинила сериозни контузии за пътниците в областта на торса и на главата. Експерти от Dekra коментират, че при подобна ситуация не помагат нито обезопасителните колани, нито въздушните възглавници. Водачите на двуколесни обаче са още по-застрашени. „При реален страничен удар с комбайн със скорост 60 км/ч мотоциклетистът би имал изключително тежки, вероятно дори смъртоносни наранявания“, убеден е анализаторът на ПТП-та Йорг Аалгрим. В последния тест изпитателите инсценират фронтален удар на мотоциклет с комбайн. Резултатът от теста отговаря на най-лошото: „дъмито“ буквално се нанизва на машината.

Според сътрудника на Dekra проблемът не би могъл да бъде решен с промени по конструкцията на комбайните, тъй като това би попречило на използването им в селското стопанство. „Това не са превозни средства, това са самоходни машини. Те са предназначени за полето, а не за пътищата. Ето защо опасните елементи по тях трябва да бъдат демонтирани с цел защита на останалите на пътя“, убеден е Аалгрим.

Агенция Speed-Press

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...