Макларън със срахотна двойна победа в Малайзия

Main April 8, 2007 | RS-Auto.bg A- A+ 2050 views | no comments

Пилотът на Макларън-Мерцедес Фернандо Алонсо спечели изненадващо състезанието на пистата „Сепанг” за Гран при на Малайзия, втори кръг от световния шампионат във Формула 1. Това е първата победа на двукратния световен шампион за тима на Макларън. Втори след ново страхотно представяне завърши съотборникът му Люис Хамилтън. Трети финишира победителят от първата надпревара за годината в Австралия Кими Райконен (Ферари). Четвърти остана Ник Хайдфлед (БМВ-Заубер), а пети завърши стартиралият от пол-позишън, но допуснал множество грешки Фелипе Маса (Ферари). Шести и пети останаха съответно Джанкарло Фисикела (Рено) и Ярно Трули (Тойота).

На старта колите на Макларън-Мерцедес стартираха невероятно и още на първия завой Алонсо поведе колоната пред Хамилтън. Те изпревариха стартиралия от пол-позишън Маса и победителят от първия кръг в Австралия Райконен. Фаворитите от Ферари бяха победени още в началото от тима на Рон Денис. В следващите няколко обиколки станахме свидетели на изключителна борба между очевидно по-бързия Маса, който бе на трета позиция и дебютантът във Формула 1 Люис Хамилтън. Всички пилоти започнаха надпреварата с по-меките гуми на Бриджстоун, а температурата на асфалта бе 56 градуса, а на въздуха 36 градуса. Времето бе ясно и слънчево. След първата обиколка временното класиране изглеждаше така: 1.Алонсо, 2.Хамилтън, 3.Маса, 4.Райконен, 5.Хайдфелд, 6.Розберг и др.

Алонсо започна бавно, но сигурно да увеличава преднината си в челото. Испанецът бе много по-лек от Хамилтън, който удържаше атаките на Маса. Бразилецът атакува британеца на няколко пъти на първия и четвъртия завой, но Люис не му даваше шанс. Няколко тура по-късно Маса изпревари за кратко Хамилтън на 4-ия завой „Лангави” като спря по-късно, но болидът му занесе в страни и Фелипе отново бе минат състезателят на Макларън. Райконен също атакува съотборника си, но не рискува и запази четвъртата си позиция. Напред Алонсо увеличаваше преднината си с около секунда на обиколка пред Хамилтън и изглеждаше недостижим. Две обиколки след атаката на Маса, той отново атакува втория Хамилтън повторно на „Лангави”, но този път тотално изпусна от управление своята кола и излезе извън пистата. Колата му за буксува в тревата и чакъла и след, като се върна пистата вече бе изостанал много назад. Маса бе минат и от Райконен и от Ник Хайдфелд. Германският пилот на БМВ-Заубер караше стабилно и загатна за възможността да се намеси в борбата за място на подиума. Към 12 об. Алонсо водеше с около 14 секунди пред Хамилтън и Райконен. За разлика от Фелипе, „Айсмен” не опита нито една атака на Люис и предпочете да изчака влизанията в бокса.

Между 17-та и 22-та обиколка лидерите посетиха бокса за първи път, като позициите на пилотите на Макларън и Ферари се запазиха напълно. В 25 об. Временното класиране изглеждаше така: 1.Алонсо, 2.Хамилтън (+10 сек.), 3.Райконен (+21 сек.), 4.Хайдфелд (+25 сек.), 5.Маса (+28 сек.), 6.Розберг (34 сек.), 7.Култард (47 сек.) и др. Състезателите на Рено Фисикела и Ковалйнен отново показаха слаба скорост и изостанаха назад. В края на колоната колите на Хонда бяха наистина трагични и водеха битка с тойотата на Ралф Шумахер. Единствените пилоти отпаднали до този момент бяха тези на Спайкър – Алберс и Сутил.

Алонсо наистина бе безупречен напред, като дори ръкомахаше на Лиуци от Торо Росо, който го блокира за кратко за няколко завоя. Състезанието навлезе в по-спокоен ритъм и като, че ли първата шестица на финала вече бе ясна.

18 об. преди финала (56 об.) Хамилтън влезе в пита за втория си (последен) пит стоп. Без проблеми за чернокожия пилот и заради правилата на ФИА, механиците му сложиха по-твърдите гуми на Бриджстоун. През следващите 2 обиколки, пита посетиха също Алонсо, Маса и Райконен. Без неприятности и за тях и първата четворка се запази напълно. Самото представяне на Кими може да се определи наистина, като доста стабилно и финландеца не пое никакви рискове. Най-вероятно за това бе опасността двигателят му, да не можеше да издържи на адската жега на „Сепанг”. Както е известно, същият този мотор прегря леко в Австралия и очевидно от Ферари не искаха да рискуват. Хайдфлед също посети пита и излезе спокойно и сигурно пред Маса.

В последните обиколки Роберт Кубица направи грешка на петия завой и излезе извън пистата. Колата на поляка изхвърли на трасето множество камъчета чакъл и на този участък сцеплението намаля драстично. От своя страна Райконен намали разликата с втория Хамилтън и се опита да го атакува. В последната обиколка само 2 секунди разделяха двамата, но все пак Люис финишира втори, а Кими остана трети. След финала Алонсо и Хамилтън подскачаха, като малки деца и разливаха шампанско на подиума. Блестяща победа за Макларън и сме вече в очакване на следващата надпревара за Гомямата награда на Бахрейн на пистата „Сахир” точно след седем дни.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...