Махмурлукът по-опасен от лекото пиянство зад волана

Main November 29, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 5345 views | no comments

Публикуваме тази новина по повод идващите празници, когато целокупният български народ ще се юрне от софра на софра, както си му е редът. Но внимавайте, дори и да тръгвате от гостуването на другия ден, махмурлукът може да ви изиграе лоша шега. Шофирането в това състояние, дори и при нулеви нива на алкохол в кръвта, се оказа много по-опасно от сядането зад волана с промили в предела на допустимото от закона, сочи научно изследване. До този извод са стигнали учените от Бристолския университет в Западна Англия, провели няколко експеримента с доброволци. Първоначално участниците са били приканени да пийнат порядъчно вечерта, а на другата сутрин напълно трезви да седнат зад волана. Използвани са били компютърни симулатори. В друг експеримент на холандския университет в Утрехт доброволците са участвали в истинско шофиране.

По бързина на реакцията и начин на шофиране махмурлиите са действали като хора с над 0,5 промила алкохол в кръвта, каквато е горната граница на нормата в редица европейски страни. Тези водачи са извършили редица нарушения и са били доста разсеяни. Реагирали са точно като хора с много по-висок промил от допустимото.

Според учените шофирането с махмурлук също трябва да бъде наказуемо. Съществува и друго явление, наричано от тях „патологично опиянение“. То се среща рядко и не зависи от дозата. В такова състояние човек губи съзнание и действа на „автопилот“.

Така че бъдете внимателни при следващото гостуване и ако трябва, отложете пътуването за следобеда или най-добре за другия ден. И без това, ако сте препили предната вечер, на другата едва ли ще имате желание и сили да прекалите отново.





 
Keywords:   Калейдоскоп
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...