Михаел Шумахер: - Няма да давам съвети на пилотите

Main May 12, 2007 | RS-Auto.bg A- A+ 2323 views | no comments

След повече от шест месеца далеч от Формула 1, Михаел Шумахер се завърна на пистата край Барселона, където ще влезе по активно в ролята си на съветник на Ферари в уикенда за Гран при на Испания. Седемкратният световен шампион веднага стана център на внимание на всички в падока на пистата. На специална пресконференция германецът отговори на въпросите на множеството журналисти. Той разказа какво мисли за оттеглянето си, за настоящия шампионат и за бъдещето си.

- Михаел, вече от шест месеца сте извън Формула 1. Какъв е животът ви сега? Какво си мислите, когато се събудите сутрин? Как е структуриран животът ви?
- Очевидно, животът продължава и след Формула 1. След като си бил 16 години част от този спорт, е интересно изживяване да се събудиш сутрин и да не мислиш за него, а за други неща като семейството и така нататък. Много е вълнуващо.

- Имате ли някаква специална роля във Ферари, или само наблюдавате отдалеч?
- Точно! Много правилно го казахте.

- Михаел, има ли възможност присъствието ви тук, на пистата, да притесни тима и да го отклони от нормалната му работа?
- Ако беше така, нямаше да дойда. Моето участие се състои в това да помагам на тима по всякакъв начин, по какъвто мога, не да преча.

- Ще присъствате ли на вътрешните срещи с пилотите?
- Ще бъда там, ако имат нужда от мен.

- Забелязвате ли разлика във Формула 1 с новата генерация пилоти като Люис Хамилтън?
- Беше много вълнуващо да гледам състезанията. Много е интересно с новите пилоти и новите лица. Надпреварата е много по-завързана и е приятна за гледане.

- При представянето на новия болид се говореше, че Жан Тод ви е попитал дали искате да се качите в болида и вие сте казали „не". Още ли смятате така, или понякога искате да седнете и да завъртите няколко обиколки?
- Не, в момента не.

- Какви са впечатленията ви от Люис Хамилтън и първите му състезания?
- Той върши чудесна работа, което не е изненада за мен, след като видях някои от състезанията му през миналата година. Може би изненадата е, че може да се представя толкова постоянно. Но се получава така. Той е добре подготвен, бърз и върши добра работа.

- Мислите ли, че той е бъдещ шампион?
- Ще разберем. На трасето обаче има още няколко страхотни пилоти, така че ще видим.

- Изглеждате в чудесна форма, какъв е режимът ви сега, когато не работите?
- Както знаете, много обичам да играя футбол. А за това трябва да си в добра форма. Но като цяло това е, което правя.

- Ходите ли на фитнес?
- Не, всъщност не.

- Имате ли амбиция да имате свой тим, или да ръководите Ферари?
- Нито едното, нито другото. Изобщо.

- Защо не?
- Просто не искам. Имам други амбиции в живота, различни от тази.

- Има ли някои млади пилоти, които наблюдавате особено задълбочено?
- Не. По-скоро наблюдавам структурата на тима и какво става вътре в отбора. Там съм фокусирал вниманието си, както и върху развитието на колата. Не наблюдавам пилоти в момента.

- Можете ли да ни кажете какво е участието ви във Ферари, в развитието на колата и какъв контакт поддържате по време на състезанията?
- Не мисля, че има смисъл да задълбаваме толкова и да разкривам детайли. Предпочитам да оставя нещата така, както са, защото всъщност няма някакви рамки, в които се ограничава работата ми. Във Ферари се справят много добре. Компанията е преструктурирана по много добър начин, така че има много по-малка възможност да помагам. Щастлив съм, като виждам как се развиват нещата. При мен и Рос Браун нещата са идентични – когато си бил толкова дълго време в тим като този и имаш толкова много приятели и когато напуснеш тази работа, тогава си доволен да видиш, че успехът продължава и те все още вършат работата си чудесно.

- Какво ще кажете за работата, която Кими върши в отбора?
- Не е моя работа да анализирам представянето на пилотите. Разбира се, аз имам мое мнение, но, честно казано, не мисля, че е моя работа да го разкривам пред медиите. Както казах, не виждам причина да правя коментари в тази насока. За съжаление в този бизнес нещата много се изопачават, така че съм доволен, че ние като отбор се справяме добре и можем да спечелим титлата. И само това има значение.

- Мика Хакинен каза, че е възможно да се върнете в състезанията, защото на много бивши пилоти им липсва тръпката от надпреварата. Възможно ли е това, или сте намерили нещо друго в живота си, което да замести състезанията?
- Не, вече доста месеци съм извън този бизнес. И съм доста щастлив от това. Кой знае какво ще се случи в бъдеще? Ако знаех, щях да го направя.

- Можете ли да сравните емоциите, които изпитвате, когато Ферари има добър ден, както например Маса в Малайзия, с тези, когато вие се състезавахте? Как реагирате сега?
- Честно казано, зависи къде се намираш, каква е ситуацията или с кого си. Тимът е това, което има значение, той е приоритет номер едно – в миналото, а и сега. Не става дума за отделен човек. Така че празнуваш, съпреживяваш и си щастлив, когато тимът печели или си разочарован, когато губи. Така беше и преди.

- Доста пътувате, откакто се оттеглихте. Откривате ли нови неща за себе си и за семейството си?
- Да, разбира се. Точно това исках. Сега когато децата имат ваканции, можем да планираме почивката си без да се съобразяваме с нищо, което може да ни попречи. Много съм доволен от това. Събуждаш се сутрин и си правиш свой собствен график вместо някой друг да го направи вместо теб.

- Сигурно не ви липсват пресконференции като тази, но какво ви липсва?
- Щастлив съм, но със сигурност има и моменти, когато ми се иска да виждам момчетата по-често. Наистина е така. Обикновено в четвъртък преди състезание играем футбол заедно, вечеряме заедно, а след състезанието можем да излезем заедно. Тези моменти винаги са били много приятни за мен. Това ми лиспва, само това мога да кажа. Сега имам други удоволствия и съм щастлив. От друга страна, когато имам време, винаги мога да намина и да видя приятелите си.

- Какво ще кажете за взаимоотношенията си с Фелипе? Постоянно ви виждаме да се обаждате на Жан Тод и тима по телефона?
- Разбира се, поддържам връзка с момчетата, когато не съм тук. Следя всичко и естествено, познавам Фелипе много добре. Приятели сме от годините, когато той работеше за Ферари, така че имаме много добри отношения, както се вижда.

- Давате ли съвети на Фелипе? Помагате ли му?
- Това не ми е работата. Виждате това, което той прави в момента. Можех да го съветвам миналата година, но вече не е необходимо.

- Сега сме отново в Европа, знаете ли вече колко състезания ще посетите?
- Не. Ще мисля, когато наближат и ще видя дали има нужда от мен и дали ще ми е приятно да съм там. Ще има още няколко.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...