„Мото-Пфое“ отличи проектите в дарителската си програма

Main November 28, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 7745 views | no comments

За 15-и юбилеен път „Мото-Пфое“ финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческата идентичност на България. Наградите бяха връчени на победителите снощи, по време на официална церемония в Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство.
Общо 40 проекта от цялата страна се включиха тази година в двете категории на програмата – опазване на околната среда (11 участници) и културното наследство (29 участници). По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени още три поощрителни награди.
Проектът на Регионалния исторически музей Враца „Проучвания на първата земеделска цивилизация в Европа“ е националният победител за 2012-а година. Той изследва културното наследство на ранните земеделски общества от периода на монохромния неолит (края на 7. и началото на 6. хилядолетие пр. Хр.) и чрез експериментални демонстрации представя натрупаното научно познание. Наградата от 10 000 лв. и почетен плакет бяха връчени на автора на проекта Георги Ганецовски от заместник-министъра на културата Георги Стоев и собственика на „Мото-Пфое“, Филип Пфое.
Първата от трите поощрителни награди бе отредена за проекта „Опазване на застрашени видове водолюбиви птици и природни местообитания в Поморийско езеро“ на СНЦ “Зелени Балкани”, Пловдив. Той цели опазването на водолюбиви видове птици и типове природни местообитания, защитени от националното и международно природозащитно законодателство. За целта в района на Поморийско езеро се прилагат директни консервационни мерки, целящи подобряване на природозащитното им състояние. Проектът получи награда в размер на 5000 лв. и плакет, връчени на автора на проекта Димитър Попов от заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и управителя на „Мото-Пфое“, Димо Николов.
Втората поощрителна награда се присъди на „Клуб Пъстра трапеза, добра храна“ на 120 ОУ “Г. С. Раковски”, София. Проектът цели учениците да опознаят и обикнат българските традиции, да вникнат в националния ни здравословен кулинарен календар и да проявят интерес към храната, която консумират, като неразделна част от културата на обществото. Директорът на 120 ОУ “Г. С. Раковски” Цветанка Тонева получи наградата в размер на 3000 лв. и плакет, връчени й от Ренета Петкова, главен експерт в Министерството на образованието, младежта и науката, и Атанас Фурнаджиев – управител на „Мото-Пфое“.
„Долината на скалните рисунки“ на Сдружение “Клуб Еделвайс” спечели третата поощрителна наградата. Целта му е изследването, съхранението и туристическото представяне на древни скални рисунки и графити по поречието на река Искър между Мездра и Карлуково. Наградата от 2000 лв. и плакет бяха връчени на председателя на сдружението Христо Христов от председателя на журито на Дарителската програма д-р Петър Янков.
Всички проекти - кандидати в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство през 2012 г., получават почетен диплом.
За шестнайсетте години от съществуването на програмата в нея са се включили 946 проекта, от които 70 са наградени с общо 248 000 лв.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...