Най-крадените в Европа

Main May 11, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2975 views | no comments

Англия
На първо място в списъка е BMW X5. Следват го Range Rover и отново баварка, този път M3. Следващите участници на тъжния хит-парад са : Audi RS4, Audi TT, Mercedes SL, Mercedes SLK, Porsche 911, VW Golf и Mercedes ML. "От общата картинка изпада народната кола VW Golf, която разваля общото впечатление за добрия вкус на крадците" се казва в изследването, направено от съюза на британските застрахователи. Сред машините среден клас популярни обекти за апашкото око и ръце са били Ford Sierra и Peugeot 406, а около 84% от кражбите са извършени с помощта на правилно подбрани ключове.

Италия
За разлика от Острова тук се крадат доста по-"народни" коли - с най-голяма "популярност" се ползват колите на Fiat – моделите Panda, Punto, Uno, Cinquecento, както и Lancia Y. В доста голяма част от кражбите се вижда тенденция за разфасоване на колите, заради последваща продажба на резервни части. През миналата година на Ботуша са били откраднати 124 197 автомобила, което означава средно по 340 на ден, по 14 на час и по един автомобил на всеки 4 минути. Цифрите са по-ниски от тези през предишните години, но са по-малко и откритите и върнати на собствениците им автомобили - през 2009-а 63 901, а през 2010-а 58 799 - 48,8% от броя на откраднатите през 2009-а и 47,3% в 2010-а, което означава, че през тези две години са изчезвали безследно по 60-на хиляди коли. Намалял е броят на откраднатите двуколесни мепесета - през миналата година цифрата е 38 783, докато през 2008-а и 2009-а са били по 40–45 хиляди. Най-крадени са били SH (Honda), Vespa (Piaggio), T-MAX (Yamaha), Scarabeo (Aprilia), Liberty (Piaggio), Majesty (Yamaha), Beverly (Piaggio), Burgman (Suzuki), Chiocciola (Honda), CBR (Honda).

Австрия
В тази държава по-спокойно могат да спят собствениците на Mitsubishi, Fiat или Ford, защото крадците предпочитат VW, Audi или Skoda. Средно на седмица изчезват по 18 VW-та, 11 Audi и 8 Skoda, а седмичното ниво на кражбите е около 50 коли, като нивото им се намалява през годините. "Намалихме кражбите с повече от 50%", се хвали представителят на Федералното управление на криминалната полиция на Австрия Хелмут Грайнер.

За сметка на намалението на кражбите в Австрия се наблюдава увеличение от 30% в съседните държави Швецария и Чехия. В алпийската конфедерация кражбите на коли са четвъртото по численост престъпление в страната, където през миналата година са били отмъкнати 50 211 коли. Особено популярни марки автомобили пък при чешките крадци са VW, Audi, BMW и Mercedes, Skoda и Volkswagen.

Франция
Там ежегодно се регистрират около 450 000 опита за кражби на коли.От края на 2007-а там, обаче се тества система за наблюдаване движението на колите. Тя включва монтирани край пътя микровидеокамери, които отбелязват номерата на колите. Системата е в краен стадий на довършване и скоро ще бъде свързана с полицията, митницата, жандармерията и информационния център на Шенгенското пространство, което ще помогне в реално време да се проследяват колите и да се определя дали са в списъка на издирваните за кражба.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...