Несъобразената скорост убиец №1 на пътя у нас

Main September 8, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 3915 views | no comments

Несъобразената с пътните условия скорост е най-честата причина за пътно-транспортни произшествия и през 2010 г. по данни на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, представени и анализирани от АутоЕксперт Интернешънъл (АЕИ). Отнемането на предимство на пешеходец или на кръстовище, както и употребата на алкохол, са също в челната десетка от причини за ПТП през миналата година. За техническа неизправност на автомобила като причина за пътните инциденти обаче, никъде не се води официална статистика. Според специалисти в сектора техническата неизправност на превозното средство причинява голям процент от произшествията на пътя в страната.
По данни на Комисията по безопасност на движението по пътищата петък е денят с най-много пътно-транспортни произшествия през 2010 г. За миналата година, общият брой катастрофи в последния ден от работната седмица е 1036. Петък е денят и с най-много ранени – 1242 за цялата 2010-а. Четвъртък и сряда са следващите два дни в класацията с най-голям брой инциденти, със съответно 978 и 947 пътно-транспортни произшествия общо за посочения период. Най-малко катастрофи през миналата година са се случили в неделя – 847. От друга страна, обаче, неделя е денят с най-много жертви от ПТП с общо 168 загинали.
„Независимо за кой ден и час от седмицата става дума, когато са на път, хората трябва да са винаги нащрек, защото инцидент може да се случи по всяко време. Ето защо ние се опитваме да насочим вниманието към елементарни мерки, които могат да се предприемат преди всяко пътуване и така да се минимизират рисковите фактори на пътя.”, допълни Антони Стоянов от АЕИ.
Според данни на АутоЕксперт Интернешънъл (АЕИ), компания с дългогодишен опит в изготвяне оценката техническото състояние на автомобили, броят на катастрофите поради техническа неизправност надхвърля 1/3 от общия брой.
„Статистиката за пътно-транспортни произшествия е от изключителна важност. Тя помага да насочим вниманието си към факторите, които най-често причиняват инцидентите по пътя, и да променим поведението си като водачи и собсвтеници на превозни средства“, коментира Антони Стоянов, управител на АутоЕксперт Интернешънъл (АЕИ).
Като част от кампанията си „Безопасност на пътя” и на база анализ на най-често срещаните случаи, АутоЕксперт Интернешънъл (АЕИ) систематизира основните неизправности на превозните средства. Отстраняването им навреме, комбинирано с отговорно управление, е гаранция за безопасност и сигурност на пътя.
Водещ фактор е изправността на спирачната система. Проверката в този случай включва диагностика на модула за управление на антиблокиращата спирачна система (ABS), проверка на дебелината на спирачните дискове и накладки, проверка на нивото и качеството на спирачната течност, както и проверка за течове по системата. Дори дребна подробност, като качеството на спирачната течност, може значително да увеличи спирачния път на автомобила.
Специалистите препоръчват използването на сезонни гуми. Важно е да се следи и за оптималното им налягане. По закон дълбочината на грайфера при леките автомобили не трябва да бъде по-малка от 1,6 мм.
Изправността на светлините на автомобила са от основно значение. Неизправни или неподадени стоп светлини или мигачи могат лесно да доведат до ПТП.
Окачването на автомобила пряко гарантира сигурността ни на пътя. Шумове, на които не е обърнато внимание навреме, лесно могат да доведат до сериозни повреди, дори до падане на колело и загуба на контрол над автомобила.
Наличието на изправен пожарогасител и добре заредена аптечка за първа помощ може да спаси човешки живот. Ситуации, в които се налага използването на това оборудване, възникват изключително рядко, но могат да бъдат фатални.
Умората при шофиране настъпва много по-бързо при влошена работа на основните системи на автомобила. Ето защо техническото състояние на автомобила е от изключителна важност за безопасното и приятно шофиране.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...