Новата С класа на Mercedes с иновативна система за управление от Continental

Main March 18, 2014 | Speed-Press.com A- A+ 7200 views | no comments

Водещият производител на гуми и технологии за автомобилната индустрия Continental бе отличен от своя партньор Daimler със “Специална награда за иновации” за създаването на един от най-иновативните елементи от новата С класа. Признанието е за развития от Continental за Mercedes-Benz C класа иновативен тъчпад за управление.

Тъчпадът в новата С класа ще бъде използван основно за управление на функциите на екрана в автомобила. Той е управляван от чувствителна на докосване повърхност и е елегантно интегриран в централната конзола, за да позволява лесно управление от водачите, без те да отклоняват вниманието си от пътя. Чрез използването на специален софтуер той може да прецени дали повърхността му е докосната преднамерено с цел управление, или е резултат на случайно движение.

Още от създаването на тахометъра, разработен на основа вихрови токове през 1902 г., Continental работи за подобряване интерфейса човек - машина в автомобила. Един от най-важните въпроси днес е – как непрекъснато нарастващият брой функционалности за безопасност и удобство в един автомобил могат да бъдат управлявани, без да разсейват водача? За новата C класа на Mercedes експертите на Continental и Daimler тръгнаха по съвсем нов път за развитие на HMI – екип от инженери и ергономисти създаде тъчпад с активно усещане при докосване; това означава, че той потвърждава всяко действие на водача с импулси за усещане – подобни на усещането при работа с бутони. Според проведено от Continental и университета в Касел проучване тъчпади с такава способност намаляват отместването на погледа на водача от трафика с 23%, като в същото време ускоряват с 33% изпълняваните от него дейности. Това показва важността на тази технология за подобряване безопасността при шофиране и илюстрира непрекъснато нарастващата важна роля на софтуера в автомобилите.

Новата система, развита от Continental, ще бъде част от човек - машина интерфейса (HMI) в новия Mercedes-Benz С-клас, когато моделът излезе на пазара. В бъдеще други модели на Mercedes също ще въведат този тъчпад.



 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...