Откриха автозавода в Баховица. Ще правим и автобуси?

Main February 22, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 5865 views | no comments

Първият български завод за автомобили бе открит официално вчера в село Баховица, ловешко. Лентата прерязаха Бойко Борисов, министър-председател на република България, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, посланикът на Китай в страната ни Гуо Йеджоу, г-жа Ван Фън Ин, изпълнителен директор на Great Wall Motor и Гриша Ганчев, собственик на „Литекс Моторс“. На церемонията присъстваха представители на правителството, посланици, местната власт, партньори, журналисти от Румъния, Китай и др.
„Започнахме преди две години от голи поляни и в момента имаме прекрасна поточна линия. Фабриката има капацитет да произвежда 50 000 единици годишно, с които да захранва Европа и Балканите. Приключихме с първия етап от нашия план – цехът за финално сглобяване е напълно готов. До две години ще завършим и заваръчния и бояджийския цех, ще предложим на доставчици от България и Европа да изградят свои бази до завода“, заяви Илия Терзиев, изпълнителен директор на „Литекс Моторс“.
Автомобилите Great Wall, сглобени в България, ползват 5-годишна гаранция и възможно най-добрия следпродажбен сервиз. До 20 представителства в България, Албания, Македония и Румъния предвижда „Литекс Моторс“ в обозримо бъдеще, като компанията има намерение да започне продажби и в Сърбия.
„Нашите автомобили са получили сертификат по европейските стандарти и България ще бъде отправната ни точка за навлизане в Европа“, сподели г-жа Ван Фън Ин.
Чужди компании проявяват интерес за разработване на цех за комплектоващи край Баховица, възможен е и старт на производството на автобуси, стана ясно след официалното откриване.
В момента 305 българи са се доверили на Great Wall и използват колите си по пътищата на страната.
Между 160 млн. и 180 млн. лева е възможно да достигне инвестицията на „Литекс Моторс“ в начинанието, сподели пред медиите Илия Терзиев. До момента касовото вложение е в размер на 55 млн. лв., като то не включва парцела, върху който е изграден заводът. Вторият етап ще глътне още 65 млн. Компанията ползва оборотен капитал от 17 млн. евро.
Производствените мощности на „Литекс Моторс” са изцяло нов и мащабен проект, като основната инвестиция е предимно на българската компания. Изграждането на завода започва с подписването на договор за сътрудничество между Литекс Моторс и Great Wall Motor през есента на 2009 г. Две години по-късно, през ноември 2011 г., в завода се произвежда и първия автомобил от тестовата серия, който покрива високите стандарти за качество в индустрията. С откриването на завода започва и серийното производство на българските автомобили за пазарите в страната и чужбина.
Поточните линии в завода включват 84 работни станции за производство. Всеки автомобил преминава през 7 различни точки на контрол на качеството. Системата за управление позволява всяка една операция по колата да бъде индивидуално проследена и да се проверява качеството и крайния резултат от работата на всеки отделен служител. Всеки автомобил има индивидуален паспорт за качество.
В завода на „Литекс Моторс“ към момента са заети над 120 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите е 25 години. В ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството на водещи световни автомобилни марки от ранга на Nissan и Toyota. При пълен капацитет на завода от 50 000 автомобила годишно в него се очаква да бъдат заети близо 2000 души.
GWM е най-големият частен производител на автомобили в Китай и износител от азиатската страна. Компанията оперира на най-големия автомобилен пазар в света, като реализира автомобилите си Great Wall в над 120 страни по целия свят – Европа, Близкия Изток, Африка, Централна и Южна Америка, Азия, Австралия и др. GWM са първата и все още единствената независима китайска автомобилна компания, която има типово одобрение на продуктите си за продажба в ЕС, като покриват всички стандарти и изисквания на Общността. GWM разполага със собствен център за дизайн и развойна дейност, в който работят висококвалифицирани инженери от цял свят, а произвоствения им капацитет за 2012 година е 1,2 млн. автомобили годишно и ще бъде увеличен до 2,0 млн. автомобила годишно до 2016 година.




 
Keywords:   great wall
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...