Пламен Кралев подписа с Формула 2

Main March 22, 2010 | Speed-Press.com A- A+ 624 views | no comments

Българският пилот Пламен Кралев ще участва в шампионата Формула 2 през 2010 г., след като през зимата се състезава в GP2 Asia. Шампионатът Формула 2 бе възкресен от FIA през миналата година, след като през 1985 г. старата серия бе заменена от Формула 3000 като основна подготвяща за Формула 1. Официално Формула 2 съществува още със създаването на Формула 1 преди 60 години.

Бившият вече президент на FIA Макс Мозли вдъхна нов живот на Формула 2 след 25 години, за да предостави алтернатива на GP2, но с много по-ниски разходи, за да се даде шанс на млади пилоти за развитие. Шампионатът е спонсориран от FIA и първите трима пилоти в края на сезона получават суперлиценз за Формула 1, което не предлага нито едно първенство, дори и GP2. Също така шампионът получава безплатен тест с Williams. Автомобилът е със скорост на болид от Световните серии на Renault и много близък до представяне до GP2, поради което шампионатът е много силен и конкурентен. Освен Пламен още няколко други пилоти преминават от GP2 във Формула 2.

Шасито на автомобила е дело на Williams и покрива техническите правила на Формула 1 за 2005 г., а двигателят е 1,8-литров с турбо от Audi. Мощността през 2009 г. бе 406 к.с., от 2010 г. бе увеличена на 431 к.с. (487 к.с. с овърбууст). Аеродинамиката за тази година също претърпя голямо развитие и времената за обиколка са свалени с 3 сек.

Трансмисията е 6-степенна полуавтоматична с управление от волана. Масата на колата без пилота е 570 кг. За разлика от останалите престижни шампионати с едноместни болиди, тук няма отбори и всички пилоти са поставени в равни условия. Инженерите се сменят при всяко състезание и последната дума за настройките има пилотът. Формула 2 е единственият шампионат с едноместни болиди освен Формула 1, който организира FIA.

Организацията е поверена на Джонатън Палмър, бивш пилот от Формула 1.

“Много съм развълнуван от участието ми във Формула 2, шампионат с толкова дълга история и много легендарни имена, които са участвали в него. Сменям шампионата поради две основни причини. Първата е, че бюджетът на Формула 2 е три пъти по-малък от GP2, тъй като шампионатът е организиран без отбори, които допълнително натоварват пилотите и спонсорите с тяхната печалба. Поради това има лимит от 3 години, в който всеки един пилот може да покаже на какво е способен, защото този шампионат е един вид спонсорство от FIA. Втората причина е, защото шампионатът е направен така, че пилотът си прави настройките сам и за една година сменя 9 инженери, с които работи. Това означава, че той - иска или не - ще се научи да прави настройките си сам и ще има възможност да работи с различни инженери, а не само с един, както е в другите шампионати. Всички пилоти са поставени при равни условия и няма силни или слаби отбори. Целта, която си поставям за тази година, е до края на шампионата да вляза в Топ 10”, коментира Пламен Кралев.

“Приветствам Пламен Кралев във Формула 2 като нашия 15-и пилот до момента от 10-а различна държава! Пламен носи в себе си позитивизъм и ентусиазъм и със своето участие той ще популяризира спорта в България. Възхищавам се на решителността му и мисля, че опитът му в GP2 ще му позволи да се адаптира бързо към колата. Правилата в F2 включват разглеждане на телеметрията на всички пилоти и така той ще получи възможност да намали разликата с най-бързите на пистата пилоти, които все още не сме обявили”, коментира Джонатън Палмър.

Състезателният уикенд се състои от 2 състезания, 2 свободни тренировки от по 30 мин и 2 квалификации от половин час. Дължината на състезание е 40 мин. Системата на точкуване е същата като във Формула 1 за 2010 г., като първият взима 25 т., а десетият 1. В първоначалния вариант се предвиждаше участие на 30 пилоти, но бройката бе редуцирана до 24. Всички състезания се предават пряко по Eurosport. Сезон 2010 на Формула 2 включва 9 състезания, от които само Маракеш (Мароко) е извън Европа.

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...