Скъпият бензин променя живота на американците

Main May 27, 2008 | Auto-Press.net A- A+ 1725 views | no comments

След стпециална анкета проведена в Щатите се оказва, че половината от анкетираните - 45% са уверени, че постоянното поскъпване на бензина прави неусточиво материалното положение на семействата им, а 39% направо са отвърнали, ръстът на цените директно ги отказва от много неща определящи социалният им статус.

На доста хора се налага да сменят местоработата си, защото разстояние от 15 мили /24 км/ и нагоре вече им идва множко. Факторът разстояние все повече става решаващ при избора на месторабота - всеки трети запитан е заявил, че смята да си намери работа по-близко до в къщи.

Ръстът на цените на горивото, макар и косвено влияе и на производителността на труда на американците. Хората чистосърдечно си признават, че дълго не могат да се съсредоточат върху служебните си задължения, след като са дошли на работа в лошо настроение, раздразнени от дългия път и повечето разходи за него. Това неминуемо води до възникването на повече конфликти и други психологически проблеми.

52% от анкетираните вече са преразгледали плановете си за годишния си отпуск, а 45% вече са решили да съкратят своите ежедневни разходи. Почти 30% разглеждат възможността да намалят разходите за първостепенните си нужди, като хранителни продукти, ежедневно облекло и медицинско обслужване.

По данни на Reuters, който пък се позовава на Департамента на труда САЩ, през миналата година цените на бензина са порасли с 48,1% и продължават да растат.

Изследователи на агенцията Lundberg, след анализ на цените в 7000 бензиностанции в Щатите, са констатирали, че само за първите две седмици на април цените на дребно на бензините са пораснали с 16%. Най-скъп се оказва бензинът в Калифорния — средно по 3,88 долара за галон /долар за литър/, а най-евтин е в град Нюарк, щата Ню-Джърси — 3,21 долара.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...