След 18-години прекъсване отново рали “Вида”

Main June 19, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 979 views | no comments

Второто по сила и значимост рали у нас преди промените от 1989 г. се завръща в календара след 18-годишно отсъствие с първия Супер специален етап в България.

От 20-21 юли по пътищата между Видин и Белоградчик ще се проведе 20-то рали Вида, което ще стартира с първия истински суперспециален етап в България, по подобие на най-известните ралита от световния шампионат. Супер специалния етап или ССЕ (SSS – Super Special Stage) се провежда на паралелно трасе, където автомобилите стартират по двойки. Специално изградената за целта писта върху територията на бившия видински панаир е дълга точно 1 км, но състезателите ще завъртат на нея 4 обиколки, с което състезателната дистанция ще стане точно 4 км. Състезанието по двойки обикновено е най-атрактивната част от едно състезание, тъй като по същество той представлява директно състезание между два автомобила. Това е причината рали "Вида да започне и финишира със Супер специален етап. За целта е изграден специален мост в стил Race of Champions, чрез който пилотите разменят трасетата в които се състезават, по този начин двамата състезатели изминават напълно идентично разстояние.
Рали Вида има 19 годишна история през 70-те и 80-те години. В този период това е второто по популярност състезание у нас, след легендарното рали "Златни пясъци. В края на този период ралито се сдобива с коефициент, според категоризацията на ФИА, което го нарежда сред вторите по значение ралита в Европейския рали Шампионат. Ралито носи името на най-голямата забележителност на града - крепостта Баба Вида, намираща се на брега на Дунав, която е единствената изцяло запазена средновековна крепост в България. В предходното си издание, през 1988 г., рали "Вида достига своя апогей, през същата година автомобилен спортен клуб "Вида става републикански шампион на България.
Сега след 18 годишно прекъсване и няколко неуспешни опита за възраждане, рали "Вида е готово за своето второ начало. В основата на възраждането на надпреварата са автомобилен спортен клуб PRESTIGE и BESTRIDE – агенция за организация на спортни събития.
Възроденото рали "Вида ще се проведе точно две седмици след най-престижната надпревара в момента рали "България, наследник на споменатото по горе рали "Златни пясъци. В двата дни на ралито - 21 и 22 юли, ще се проведат 7 скоростни етапа, както и два Супер специални етапа. Трасето ще минава по оригиналния маршрут на ралито от преди 1989 г. край градовете Белоградчик и Орешец.
Записването за участие в ралито започна от 18 юни 2007 г., а според предварителните очаквания в ралито ще вземат участие всички водещи български пилоти. Рали "Вида се провежда под патронажа на кмета на града д-р Иван Ценов. Директор на ралито е Емил Маринов, бивш рали състезател, в момента собственик на й-луксозния хотел в града – 5 звездния хотел "Анна Кристина

 
Keywords:   race of champions
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...