Софийски студенти правят плъгин електромобил за Shell Eco-marathon 2012

Main October 10, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 5270 views | no comments

Днес Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, връчи специалната награда в конкурса за проект на първи български студентски електромобил, организиран от Shell България и FullCharger България, пионер при въвеждането в експлоатация на мрежи от зарядни станции за електромобили у нас. Приза получи екипа на Техническия университет, София. Конкурсът има пряка връзка с небезизвестния екомаратон на Shell, в който традиционно участват екологични автомобили и чиято цел е популяризирането на зелената енергия. Традиционно в него се състезават две категории коли – прототипи и градски, а целта е изминаването на максимално голям пробег с минимално количество гориво. През 2011 г. за първи път в него се включиха т. нар. „пългин“ електромобили (такива, чиито батерии се зареждат в електрическата мрежа). До момента два български екипа се бяха включвали в екомаратона със свои проекти. „Целта през тази е да представим роден модел от категорията „плъгин“, затова обявихме и конкурса“, заяви Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.
Със свои проекти в конкурса се включиха екипите на Техническия университет София, още един от пловдивския филиал на същото учебно заведение, студенти от Техническия университет – Варна, както и учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм – Чепеларе. Разработките на учащите бяха оценявани по четири критерия – възможност за конструиране, „плъгин“ батерия, аеродинамичен дизайн и градска визия, и коректно изчисление на разхода на енергия.
Награденият проект ще бъде финансиран от FullCharger България, за да представи страната ни в 28-ото издание на Shell Eco-marathon. През тазгодишното му издание екипът от Техническия университет – София участва с автомобил с водородна горивна клетка и се представи много добре. „Три са предпоставките, за да се случи нещо хубаво – млади хора, гараж и награда“, заяви министърът при включването на чека.
От 27 години екомаратонът поощрява ученически и студентски отбори от гимназии и университети по цял свят да проектират, конструират и тестват енергийно ефективни автомобили. По време на състезанието в Европа през 2010 г. бе поставен исторически рекорд за най-дългото изминато разстояние с еквивалентна на един-единствен литър гориво – 4896,1 км. Най-доброто постижение за електромобили с „плъгин“ батерия е 233 км/кВтч.

 
Keywords:   shell
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...