Спад на продажбите в САЩ и Япония - Отдавна не са виждани толкова ниски нива

Main April 3, 2008 | RS-Auto.bg A- A+ 1808 views | no comments

Автомобилните продажби в Щатите през последната година отбелязаха поредния спад, което се дължи до голяма степен предимно на кредитната криза, както и на растящите цени на петрола. Така е и през настоящата година, но нивата за март са просто най-слабите за индустрията от 1993 година насам. Продажбите спаднаха за повечето по-големи автомобилни производители, като американските марки за пореден път се справят най-неуспешно.

Само за месец март продажбите на General motors паднаха с нови 19.2 % спрямо същия период на миналата година. Ford не се справиха по-добре, като продажбите им паднаха с 14 % в сравнение със същото време на миналата година. И за да не бъдат сами, разбира се, към тях се присъединиха и Chrysler, които също отбелязаха спад с 19 % спрямо мартенските нива от миналата година.

Чуждите марки, като сред тях трябва да се включи лидерът Toyota, също не се справиха на ниво и отбелязаха спад в продажбите си за месец март. При Toyota конкретно процентът е 10, докато Nissan и Honda са малко по-убедителни и отбелязаха спад съответно от 4 и 3 %.

Продажбите в Япония междувременно също паднаха до най-ниското си ниво от 33 години насам, съобщават от Thomson Financial. Продажбите на нови коли, камиони и автобуси, изключвайки миниавтомобилите, падат с 4.5 % на общо 3.43 милиона. Това са данни до 31 март, като са най-ниски от март 1975 година насам. До голяма степен вината е на растящите цени на петрола, както и на спада в интереса към нови автомобили, особено сред японската младеж (все пак нали затова Toyota отвориха собствен мол).

Експертите в индустрията очакват следващите няколко месеца да бъдат поне толкова лоши за автомобилните производители, въпреки че компаниите се надяват, че нов пакет от икономически стимули ще помогне на икономията в Щатите, като съответно мотивира и другите пазари по света.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...