Стартира кампания за коланите на задните седалки

Main March 7, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 7866 views | no comments

Днес бе даден официалният старт на националната кампания за поставяне на предпазни колани на всички седалки на превозните средства. Инициативата под наслов „Коланите спасяват живот!“ и „Запази детето си!“ е насочена към използване на обезопасителни колани и от пътниците на задните седалки, както и на обезопасителни системи за превозване на деца в автомобилите. Началният период на Кампанията е от 7 до 13 март. Организатори са министерството на вътрешните работи, министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Столична община, много обществени организации и фирми, в партньорство с експерти на “Пътна полиция”- Холандия.

Във всички страни членки на ЕС законът изисква задължително ползване на обезопасителни колани от водачите и пътниците в автомобилите на всички седалки при пътувания в населени места и извън тях. Съгласно Закона за движение по пътищата поставянето на предпазни колани на задните седалки е задължително. Въпреки законовите разпоредби, статистиката показва, че много малка част от пътниците ги спазват. Подобно е заключението и за употребата на обезопасителни столчета за превозване на деца. Инициативите и засиленият контрол от страна на полицията за използване на тези предпазни средства ще продължат и след приключване на кампанията. За да поощрят употребата на обезопасителни седалки за превозване на деца, пътните полицаи в цялата страна ще подаряват играчка на всеки водач на автомобил, който ползва такива седалки. Играчките са прототипи на герои от филма „Играта на играчките 3” и са любезно предоставени на МВР за целите на кампанията от страна на Shell България.
Използването на обезопасителни колани е изключително важно за намаляване на броя на загиналите и ранените при тежки пътнотранспортни произшествия. То е сред най-важните приоритети на Европейския съюз в превантивната и контролната дейност с цел ограничаване на огромните загуби от пътнотранспортния травматизъм. Данните сочат, че ако всички водачи и пътници в автомобилите поставят обезопасителни колани при всяко пътуване и децата им пътуват в обезопасителни столчета, за една година ще бъдат предотвратени около 300 смъртни случая при тежки катастрофи.
Кампанията се провежда в рамките на Меморандума за разбирателство и полицейско сътрудничество, сключен между министерствата на вътрешните работи на България и Холандия. Кампанията цели за едногодишен период 90% от водачите и пътниците на предните седалки да използват коланите, 50% от пътниците на задните седалки и 50% – на обезопасителните системи при превозване на деца. За една година след началото на първия етап на кампанията за поставяне на предпазни колани на предните седалки в България са оцелели при катастрофи 180 души и още 1400 са предпазени от наранявания.
Изследвания на Европейския съвет за безопасност на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение на използването на обезопасителни колани се спасяват от смърт над 11 500 души, попаднали в пътнотранспортно произшествие. Предпазните колани намаляват с около 30% броя на загиналите, тежко и леко ранените.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...