Стартира нова национална кампания „Ползвай колана! Спасява живота!”

Main March 7, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 6854 views | no comments

Стартира националната кампания Ползвай колана! Спасява живота за използване на предпазни колани на всички седалки и системите за превозване на деца в автомобилите под патронажа на вицепремиера на Р България и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Днес бе даден официалният старт на националната кампания за поставяне на предпазни колани на всички седалки на превозните средства. Инициативата под надслов Коланите спасяват живот!" и Запази детето си!" е насочена към използване на обезопасителни колани и от пътниците на задните седалки, както и на обезопасителни системи за превозване на деца в автомобилите. Началният период на Кампанията е от 7 до 13 март. Организатори са Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Столична община, много обществени организации и фирми, в партньорство с експерти на "Пътна полиция- Холандия.

Във всички страни членки на ЕС законът изисква задължително ползване на обезопасителни колани от водачите и пътниците в автомобилите на всички седалки при пътувания в населени места и извън тях. Съгласно Закона за движение по пътищата поставянето на предпазни колани на задните седалки е задължително. Въпреки законовите разпоредби, статистиката показва, че много малка част от пътниците ги спазват. Подобно е заключението и за употребата на обезопасителни столчета за превозване на деца. Инициативите и засиленият контрол от страна на полицията за използване на тези предпазни средства ще продължат и след приключване на кампанията. За да поощрят употребата на обезопасителни седалки за превозване на деца, пътните полицаи в цялата страна ще подаряват играчка на всеки водач на автомобил, който ползва такива седалки. Играчките са прототипи на герои от филма Играта на играчките 3 и са любезно предоставени на МВР за целите на кампанията от страна на Shell България.

Използването на обезопасителни колани е изключително важно за намаляване на броя на загиналите и ранените при тежки пътнотранспортни произшествия. То е сред най-важните приоритети на Европейския съюз в превантивната и контролната дейност с цел ограничаване на огромните загуби от пътнотранспортния травматизъм. Данните сочат, че ако всички водачи и пътници в автомобилите поставят обезопасителни колани при всяко пътуване и децата им пътуват в обезопасителни столчета, за една година ще бъдат предотвратени около 300 смъртни случаи при тежки катастрофи.

Кампанията се провежда в рамките на Меморандума за разбирателство и полицейско сътрудничество, сключен между министерствата на вътрешните работи на България и Холандия. Кампанията цели за едногодишен период 90% от водачите и пътниците на предните седалки да използват коланите, 50% от пътниците на задните седалки и 50% – на обезопасителните системи при превозване на деца. За една година след началото на първия етап на кампанията за поставяне на предпазни колани на предните седалки в България са оцелели при катастрофи 180 души и още 1400 са предпазени от наранявания.

Изследвания на Европейския съвет за безопасност на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение на използването на обезопасителни колани се спасяват от смърт над 11 500 души, попаднали в пътнотранспортно произшествие. Предпазните колани намаляват с около 30% броя на загиналите, тежко и леко ранените.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...