Странното возило Rotabuggy Hafner

Main August 17, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 10990 views | no comments

По врене на Втората световна война е имало много странни и необичайни превозни средства, създадени, за да надхитрят и изненадат врага. Едни от най-необичайните били въздухоплавателните. Експериментът Rotabuggy Hafner е типичен пример за такова превозно средство. Това е британска въздухоплавателна машина, комбинираща самолет и Willys MB Jeep в едно. Тя била създадена, за да бъде пренасяна от големи траснпортни самолети за пренасяне и спускане в близост до фронтовата линия от по-голяма височина.
Прототипът Hafner Rotabuggi е построен през 1942 г. от компанията R.Malcolm Ltd. Предварителни тестове показват, че благодарение на назъбената конструкция на джипа прототипът може да бъде пуснат от 2,35 метра височина без да се повреди. В задната му част било прикрпено крило, а на покрива била монтирана перка с диаметър 12,5 метра. За управлението му отговаряли двама мъже – пилот, управляващ превозното средство във въздуха и шофьор за земята. Благодарение на 4,5-литровия компресорен двигател на Bentley Hafner Rotabuggy развивал скорост от 75 км/ч, за да успее да полети. На 1 февруари 1944 г. моделът записал най-успешния си опит за летене, но той се оказал и последен. Той се издига на височина от 122 метра и развива скорост от 105 км/ч. Полетът бил описан като „задоволителен”. За съжаление по това време конвенционалните планери влезли в употреба от въздушните сили за транспортиране на джиповете, с което бил сложен край на проекта Rotabuggy Hafner.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...