Състезание за електромобили започва от лятото

Main May 2, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 2035 views | no comments

Първите в света специализирани състезания за електромобили стартират във Великобритания на 6 август. Вече е изготвен и календар на новия шампионат, като първите гонки започват на пистите в Силвърстоун, Снетертон и Рокингхам. В средата на септември електрическите спортисти ще мерят сили на белгийската писта в Золдер, следват кръгове в Брандс Хеч. Първият сезон завършва на 26 ноември и 17 декември в САЩ, като автомобилите ще се вихрят на пистите Laguna Seca и Auto Club Speedway.
Засега участие е потвърдил шампионът от Формула 1 Деймън Хил, както и каскадьорът състезател Бен Колинс, разсекретилият се преди време Стиг от Top Gear.
Електромобилите са разделени на три класа. В първия от тях, градския, влизат субкомпактните коли Think City, обзаведени с електромотор с 50 к.с., който им позволява да развият максимална скорост от 136 км/ч и да изминават 160 км с едно зареждане.
Следващият клас е спортният, където главно действащо возило е Westfield iRacer. Тук автомобилите са с два електромотора със сумарна мощност 260 к.с., по един за всяко задно колело. По производствени данни те ускоряват от 0 до 96 км/ч за по-малко от 5 сек. Максималната скорост на iRacer е електронно ограничена на 184 км/ч. В състезателен режим с едно зареждане тези автомобили могат да изминат около 48 км.
В третата група са представени прототипите. Ограничението в този клас обхваща масата и мощността на двигателите, като победителят тук ще бъде определен според най-доброто време в кръга.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...