Тодор Дунев показа новата си „машина за победи“

Main May 29, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 9595 views | no comments

Днес бе представен новият автомобил на европейския шампион по дрифт Тодор Дунев. С него той ще се сражава за титлата в професионалния шампионат на Европа. Гости на събитието бяха Иван Вуцов, легендата в колоезденето Боян Коцев, политикът Стефан Софиянски и др.
Колата е разработена на основата на познатото шаси от Nissan 200SX, в което е монтиран силов агрегат от Skyline. Дизайнът, изработката на специалните детайли са дело на д-р инж. Бончо Дунев. Изпълнението на електрическата инсталация, цялостият монтаж и геометричните настройки, както и доставката на компютърното и специалното оборудване са извършени с вещина от самия Тодор Дунев.
Шасито е купено от Люксембург за 250 евро. То е на 22 години. Година и девет месеца, или общо 8000 часа труд, е отнела подготовката на автомобила. „Смело можем да кажем, че това е истинска машина за победи, а моделът е „Дунев Моторспот Скайлан“, заяви на среща с медиите инж. Бончо Дунев. Крайният резултат е състезателна кола с врати от стъклопласт, маса 1208 кг (в дрифта лекотата не е предимство, затова не е използван карбон) и двигател, изнесен назад до преградния файерлол. Колата успешно премина настройки на динамометър, който показа в нормален състезателен режим мощност 604 к.с. без нитросистема, факт, който гарантира достатъчно дълъг живот на двигателя. При екстремни условия (изпреварвания или решителни серии двубои) мощността краткосрочно може да се повиши до 840 к.с. без нитро система.
“Не очаквах, че ще е толкова силен, във висок работен режим разполага с 840 к.с., по-силен е от поршето. Поведението му е доста приятно на пистата и прави красив пушек“, сподели впечатленията си от автомобила, който вече е приключил с тестовете на писта „Калояново“, Тодор Дунев.
В края на тази седмица е стартът във Вандел, Дания, което е втори кръг от Европейския шампионат. Общо 16 старта очакват Тодор Дунев до края на годината. Ресурсът на мотора бил такъв, че да издържи целия сезон, сподели той.
Това ще е седемдесето по ред състезание на българския пилот, като от досегашните 69 старта той не е завършил само четири, а в останалите е записал петдесет и седем подиума.

 
Keywords:   nissan, nissan 200sx, Skyline
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...