Торонто ползва нова схема за споделяне на автомобили

Main June 29, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 2495 views | no comments

car2go Canada Ltd., подразделение на Daimler за Северна Америка, от утре започва нова кампания на споделяне на автомобили в Торонто. Организирана е голяма мрежа от автомобили smart fortwo с ниски нива на вредни емисии. Идеята е да се улесни мобилността в големия града, без това да е за сметка на екологията. Моделът умно съчетава съществуващия обществен транспорт, велосипедите и МПС-та, което си е огромно предимство в големия град гъсто населен град. Системата бе изпробвана и във Ванкувър, където работи изключително успешно.
От утре, събота, в Торонто ще бъдат осигурени 250 бройки от компактния smart fortwo. Участниците в този начин на придвижване, който вероятно ще стане все по-популярен в бъдеще, не са ангажирани с момента или мястото на връщането на автомобила. Те могат да се регистрират на Toronto.car2go.com. За определено време всички нови членове ще получат по 30 минути безплатно време за шофиране, а в момента еднократната такса е в размер на 35 долара. Срещу това те получават достъп до мрежата от компактни автомобили 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Схемата се различава от традиционното споделяне на коли или от услугата, предлагана от компаниите за автомобили под наем.
Членовете плащат само за времето, в което са използвали автомобилите, няма минимален срок, дори да става въпрос само за 10 минути, просто се качват в колата и шофират, без да трябва да я връщат на определено място и в конкретно време. Паркингът, горивото, поддържката и осигуровките са включени в цената и допълинтелни такси няма.
Участниците в програмата могат да намерят най-близкия car2go с помощта на приложение в смартфона си или на car2go.com, или като позвънят на специалния клиентски център. Не е необходимо да се правят резервации.
Звучи добре – просто слизаме от метрото, откриваме на паркинга необходимия автомобил и пътуваме с него. В края на пътуването си допираме картата си до специален четец на екрана, таксуваме се и оставяме колата. Непосредствено след това тя може да бъде ползвана от следщия участник в програмата.
Питаме се обаче доколко тази схема би била приложима на Балканите?

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...