Хладна черна боя за горещи летни дни

Main July 23, 2008 | Auto-Press.net A- A+ 1314 views | no comments

Черни пигменти на BASF отразяват дълговълновата слънчева радиация и така запазват повърхностите по-хладни


Шофьорите на автомобили, които трудно откриват сенчести места за паркиране насред лятната жега, знаят какво ги очаква: черните на цвят арматурно табло, седалки и волан се нагорещяват непоносимо под лъчите на изгарящото слънце. Оцветените в черно покриви и фасади на сгради също привличат горещите лъчи, а в същото време по-светлите повърхности остават далеч по-хладни. Причината за това различие е фактът, че тъмните повърхности поглъщат падащите слънчеви лъчи и ги превръщат в топлина, докато светлите места отразяват по-голямата част от тази прииждаща енергия.

Макар на пръв поглед физичните принципи да изглеждат непоклатими, предлаганите от BASF качествено нови пигменти правят възможно постигането на много по-малко нагряване дори и на тъмните повърхности. Става дума за продуктите с марки Paliogen® Black, Lumogen® Black и Sicopal® Black. За разлика от саждите, стандартни черни пигменти, тези иновативни продукти отразяват по-голямата част от невидимите лъчи от т.нар. близка инфрачервена област (БИО), която съставлява повече от половината от цялата падаща слънчева енергия. Тъй като поглъщат видимата светлина напълно, при тези пигменти, също както при всеки обикновен черен пигмент, оптичното възприятие за черен цвят се запазва, обяснява Рут Бауер, маркетинг експерт, отговарящ за пигментите със специален ефект, произвеждани от BASF.

Благодарение на формулата си, Paliogen Black и Lumogen Black отразяват до 45%, а Sicopal Black до 30% от цялата енергия на слънчевата радиация. За сравнение, при конвенционалните сажди този показател, известен като коефициент на пълно слънчево отражение (ПСО), е по-малък от 5 на сто. Практическите тестове показаха, че по-слабото ниво на поглъщане на лъчи от БИО смъква температурата на осветяваната повърхност с до 20°С, допълва Рут Бауер. Това качество осигурява комфорт не само на хората. По-ниската температура води и до по-слаба деформация на материалите.

Но Paliogen Black, Lumogen Black and Sicopal Black имат своите предимства, по отношение намаляване на топлината, не само като пигменти за чисто черни повърхности, а също и като съставки в бои, покрития и пластмаси във всички други цветове, които в по-малка или по-голяма степен съдържат нюанси на черното. Ако се използват вместо стандартните съставки, черните оцветители на BASF правят съдържащите ги продукти по-слабо податливи на нагряване от слънчевите лъчи. Трябва да се знае обаче, че Paliogen Black и Lumogen Black, които са от класа на органичните пигменти, първоначално позволяват на лъчите от БИО да преминат безпрепятствено. Какво се случва по-нататък с тези лъчи зависи от това дали долният слой отразява или поглъща радиацията.


Освен че се използват за покриване на автомобилни елементи, като кожените седалки на най-новия модел БМВ Кабрио (BMW Cabrio), пигментите на BASF намират широко приложение и в строителството – при покривни конструкции и сградни фасади. Трите продукта са включени в състава на облицовката на металния покрив на т.нар. Къща на BASF в британския град Нотингам. Тя бе издигната в края на януари 2008 г. като моделен проект, за да демонстрира предимствата от използването на модерни строителни химикали в енергоспестяващи домове.

 
Keywords:   basf
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...