Швейцария въвежда данък CO2 от 1 юли 2012 г.

Main June 22, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 2765 views | no comments

От началото на следващия месец Швейцария въвежда утежняващи данъци върху новите автомобили заради емисиите на CO2. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на крайните цени на местния пазар, които и без това в момента са достатъчно високи. От друга страна, това ще предизвика чувствително намаляване на вноса на леки коли, прогнозират експерти.
Считано от 1 юли т.г., всички нови автомобили, внасяни в Швейцария, ще бъдат облагани с данък CO2. Конфедерацията определи лимит на емисиите на въглероден диоксид, които отделят новите коли, и ако показателите надвишават 130 г/км, вносителите ще трябва да плащат данък в размер на 140 швейцарски франка (близо117 евро) за автомобил. Екологичната такса ще бъде увеличавана прогресивно до 2018 г. от този момент нататък.
Всъщност това решение отваря голяма финансова кошница за държавата, след като през миналата година средните емисии на новите автомобили в алпийската страна са били 154,9 г/км CO2, сочи статистиката на JATO Dynamics (за сравнение127,6 във Франция). По-евтиният от дизела безоловен бензин и жизненият стандарт предполагат ползването на мощни двигатели. Така исторически Швейцария е страната, в която емисиите на CO2 са с високи показатели. Предстоящите допълнителни такси ще доведат да нови приходи в бюджета от порядъка на 120 млн. швейцарски франка, или 100 млн. евро, прогнозира Федералният съвет.

 
Keywords:   co2, jato dynamics
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...