“100 години по-късно”: Юбилейната обиколка с Ford премина през 12 града на страната

Main June 24, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2350 views | no comments

Източник: www.motopfohe.bg

Хиляди празнуваха заедно с екипа на Мото-Пфое и отбелязаха двете кръгли годишнини – 100 години от официалното присъствие на Ford в страната и 20-ия рожден ден на Мото-Пфое


Завърши автомобилната обиколка на България с Ford под мотото 100 години по-късно. Днес, 24 юни, петте автомобила-участници пристигнаха обратно в София, откъдето потеглиха по пътищата на България преди 8 дни. Обиколката на България, посветена на 100-годишнината от официалното присъствие на Синия овал у нас и 20-ия рожден ден на Мото-Пфое, започна на 16 юни т.г. на пл. Александър Невски в столицата. Символичен старт даде Елена А. Форд, праправнучка на създателя на Ford Motor Company, Хенри Форд – човека, който качи света на колела. В обиколката участваха общо 5 автомобила – новите Ford Fiesta, Focus и Mondeo, които представиха настоящето и бъдещето на марката Ford, както и два олтаймера – Ford Model T от 1916 г. и Model A от 1928 г., които навсякъде по страната бяха начело на атрактивната колона и обираха овациите на публиката.
Уникалното събитие, осъществено от Мото-Пфое в 12 от най-големите градове на страната, представлява повторение на първата обиколка на България с автомобил през далечната 1911 г. Тогава тя е предприета от Марин и Методи Лъскови – първите официални представители на Ford у нас, пътували 22 дни с автомобил Ford Мodel T и така показали за първи път на много от тогавашните българи самоходната машина, която промени живота на хората по земята.


Днес, 100 години по-късно, Мото-Пфое напомни за това събитие от началото на 20-и век. За 8 дни екипът на обиколката пропътува с 5-те автомобила 1137 км и посети София, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Бургас, Добрич, Варна, Русе, Шумен, Велико Търново и Плевен. За разлика от обиколката през 1911 г., продължила всичко 528 часа, през 2011 г. екипът на Мото-Пфое прекара на път общо 192. От тях – 36 часа шофиране, 18 часа – шоу в градовете с парад по основните улици, 36 часа – изложение на автомобилите на централните площади в 12-те града, 12 часа – подготовка на автомобилите в градовете и общо 90 часа – почивка на екипа между отделните изяви.

Навсякъде градоначалникът получи почетния знак на Обиколката 100 години по-късно, местните медии и публиката в градовете въодушевено приветстваха колите и екипа. Близо 1000 снимки са качени на www.facebook/FordBG/ и феновете на страницата са нарастнали над шест пъти в рамките на 8-те изминали дни.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...