3D-принтeри ще заменят автомобилните заводи

Main July 23, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 7260 views | no comments

Може би трябваше да озаглавим тази статийка „Добре дошли в бъдещето“. Представете си автомобил, изработен почти изцяло от 3D принтер и с хибриден двигател, три колела и макс. скорост 100 км/ч, способен да пренесе до 544 кг товар? Говорим за Urbee 2, проектиран от Джим Кор в унисон с революционните му виждания за пътя, по който трябва да поеме автомобилостроенето. Външната олекотена конструкция от пластмаса (ако трябва да бъдем по-точни – термопласта ABS), свежда до минимум коефициента на въздушно съпротивление и значително улеснява поддръжката. Автомобилът е двуместен. Състои се от 50 отделни части. Засега производството му отнема 2500 часа.
За какво е 3D принтерът? Той впръсква полимера на пластове под микроскоп с огромна прецизност. В състояние е да прави това автоматично, дори когато инженерите вече са се прибрали вкъщи, като създава средно по един автомобил с дължина от 3 м за 2500 часа.
Материалът и този начин на производство елиминират необходимостта от болтове, и други видове свръзки. Това се проявява и в нисък коефициент на въздушно съпротивление - 0,15.
Двигателят и шасито са си все още от метал, като мощността на мотора е 10 к.с. За по-високи скорости ще е необходима намесата на дизелов двигател, който е способен да работи и на етанол.
От началото на тази година от Urbee вече са поръчани 14 бройки, по 50 000 долара всяка. Анализаторите прогнозират края на международните автомобилни заводи през 2035 г. и замяната им с 3D производство.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...