BMW разработва потенциала на лазерните светлини в автомобилите

Main September 2, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 5050 views | no comments

След LED-технологията следващата логична стъпка при разработката на светлини е лазерната светлина. Инженерите на BMW още днес работят, за да може след няколко години с лазерните светлини отново да въведат в серийно производство иновативна технология. Тогава тя би позволила съвсем нови светлинни функции за още по-висока сигурност и комфорт и в същото време благодарение на високата си ефективност имат важен принос за пестенето на енергия респективно понижаването на разхода на гориво.
По същността си лазерната светлина се различава значително от слънчевата и останалите. Тя е монохроматична, което означава, че се състои от лъчи със само една дължина на вълната. Освен това е кохерентна, т.е. - трепти синхронно. По този начин е възможно да се създаде успореден светлинен сноп с висока плътност на светлината, хиляди пъти по-интензивен от познатите LED. Благодарение на тези качества използването на лазерна светлина в автомобилните фарове позволява реализирането на напълно нови функции. Освен това благодарение на високата системна ефективност на лазерната светлина в сравнение с LED-фаровете консумацията на електроенергия може да бъде намалена наполовина. Накратко: лазерната светлина пести гориво.
При използването на такъв светлинен източник в автомобилите не съществуват рискове за хората и другите живи същества поради високата светлинна интензивност на лазерната светлина. Това между другото се дължи и на факта, че лазерната светлина не се излъчва директно, а се преобразува за употребата си в пътното движение. Резултатът е много ярка, бяла, приятна за очите светлина, генерирана при много нисък разход на енергия.
Важен аспект е размерът на лазерните диоди, които са сто пъти по-малки - тоест десет микрометра. Това открива напълно нови възможности за интеграцията на светлинните източници в автомобила. Наистина, инженерите на BMW не възнамеряват екстремно да намалят размерите на фаровете. Повърхността им ще запази обичайния си размер като важен детайл от дизайна на автомобилите BMW.

 
Keywords:   bmw
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...