Corvette и астронавтите честват половин век топла връзка

Main May 11, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 2270 views | no comments

На 5 май 1961 година Алън Б. Шепърд става първият американец, полетял в открития космос. При завръщането си на земята той сяда зад волана на Chevrolet Corvette и от тогава връзката между легендата сред спортните автомобили и легендарния астронавт става неразривна.
На 7 май 2011 г. около 30 от живите днес американски свидетели на това събитие се събраха в Коукоу Бийч в щата Флорида за участие във възпоменателен парад по случай 50-ата годишнина от историческия суборбитален полет на Шепърд. Напълно подобаващо ветераните преминават пред публиката в автомобили Сorvette, представляващи всичките шест поколения от дебюта му през 1953 г. досега, като всеки от астронавтите се вози в поколението на автомобила, съответстващо на периода, в който е изпълнявал своята космическа мисия.
За началото на обучението си в американската Космическа програма през април 1959 г. Шепърд пристига със своя Corvette от 1957 г., а през целия си живот той притежава не по-малко от 10 различни екземпляра от модела.
Скоро след историческия полет на Шепърд, тогавашният изпълнителен директор на General Motors Едуард Н. Коул подарява на астронавта нов бял Corvette, модел 1962 година. Автомобилът е обзаведен от дизайнерите на GM с уникално изработен интериор в духа на космическата ера. Тъй като GM няма практика да подарява автомобили, връзката между Corvette и американските астронавти би се превърнала в еднократно събитие, което да избледнее през годините, ако на сцената не се беше появил дилърът на марката Chevrolet във Флорида Джим Ратман. След като печели маратона Indianapolis 500 през 1960 година в качеството си на професионален автомобилен пилот, през 1961 г. той открива дилърско представителство на марките Chevrolet и Cadillac в Мелбърн, Флорида, в непосредствена близост до Космическия център. Ратман успява да договори с Chevrolet специални лизингови условия, които да му позволят да привлече като клиенти именно астронавтите.
Когато от екипажа на „Аполо 12" - Дик Гордън, Чарлз Конрад и Алън Бийн поръчват своите Corvette от 1969 г. при Ратман, те искат от дилъра еднакво оборудваните купета 427 Stingray с двигатели с 390 к.с. да бъдат лакирани в специално разработената от Бийн цветова схема в златисто Riverside Gold с черни акценти. Облечени в скафандри, те позират заедно с автомобилите си за списание LIFE. През 1971 г. подобна снимка излиза в същото издание, но с членовете на лунната мисия „Аполо 15".
Tази асоциация възниква в съзнанието дори и днес. Дебютиралият през 1995 година кинофилм „Aполо 13" включва два автомобила Corvette от онова време, единият от които участва в ключова сцена с актьора Том Ханкс в ролята на астронавта Джим Ловел. Филмът Star Trek XI, пуснат в кината през 2009 г., на свой ред започва със сцена от 2245 година, в която 12-годишният Джеймс Т. Кърк управлява 280-годишен Corvette Sting Ray.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...